1. Ukrayna'nın NATO üyeliği savaşın daha da genişlemesine yol açabilir
Ukrayna'nın bir savaşın içinde olması NATO üyeliğini zorlaştırıyor.
NATO sözleşmesinin 5'inci maddesine göre ittifaka üye bir ülkeye saldırı olduğunda diğer tüm üyeler saldırının kendilerine yapılmış kabul edecek ve müttefiklerine destek verecek.
Ukrayna'nın Rusya ile savaş halindeyken NATO'ya girmesi halinde 5'inci madde devreye girmiş olacak.
2. Ukrayna için NATO üyeliği gerekli değil
NATO halihazırda Ukrayna'ya desek veriyor.
Üye ülkelerden gelen on milyarlarca euroluk finansal ve askeri desteğin yanı sıra bizzat NATO organizasyonu da bu ikili desteklerin ve insani yardımların koordinasyonunda rol alıyor.
3. Ukrayna NATO üyeliği için hazır değil
Ülkelerin NATO üyesi olmadan önce bazı ekonomik, siyasi ve askeri standartları yakalaması gerekiyor.
Ukrayna'nın AB üyelik başvurusu da benzer sıkıntılar içeriyor. Yine de savaşın Ukrayna'nın kriterleri karşılama yeteneğini en azından askeri şartlar bakımından artıracağı düşünülüyor.
4. NATO ülkelerinin tamamının desteğini almak zor
NATO kurallarına göre yeni bir üye 30 ülkenin tamamının onayıyla kabul ediliyor. Bir ülkenin itirazı tüm süreci geciktirebiliyor hatta iptal ettirebiliyor.
İsveç ve Finlandiya'nın üyelikleri ilk etapta Türkiye'nin itirazları nedeniyle çıkmaza girmişti.
Aynı şekilde Ukrayna'nın üyeliği de Macaristan engeline takılabilir. Ukrayna, komşusu Macaristan ile ülkedeki etnik Macar azınlık ile ilgili uzun süredir devam eden bir görüş ayrılığı yaşıyor.
5. Ukrayna'nın NATO üyeliği Putin'e propaganda malzemesi verir
Ukrayna krizinin en başından bu yana Putin, Rusya'nın NATO tehdidi altında olduğunu vurguladı. Rus lider düzenli olarak Ukrayna'yı işgalinin NATO tehdidinin engelleme amacı taşıdığını vurgulayarak bunun Rusya'nın toprak bütünlüğü için bir tehlike olduğunu savundu.
Ukrayna'nın NATO'ya üye olması halinde batılı askerlerin bir şekilde Ukrayna'ya konuşlandırılacağını bunun da Putin'e bir propaganda malzemesi oluşturacağını ileri sürülüyor. (euronews)