Ursula von der Leyen: Türkiye bugün AB'ye 1999'dakinden daha uzak

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB üyeliğine aday ülkelerin katılım süreçlerini değerlendirirken Türkiye ile Slovakya'yı kıyasladı. Von der Leyen, Türkiye'nin bugün üyeliğe 1999'dakinden daha uzak olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine aday ülke statüsü aldığı 1999'a kıyasla, AB'ye bugün daha uzak olduğunu söyledi. Von der Leyen, Türkiye ile eş zamanlı olarak adaylık statüsü verilen Slovakya'nın beş yıl içinde AB'ye katıldığını hatırlatarak, üyelik sürecinin ülkelere bağlı olduğunu vurguladı.

Von der Leyen, Avrupa Konseyi'nin bu hafta düzenleyeceği zirve öncesinde bir grup gazeteciyle özel bir söyleşi için biraraya geldi. Ukrayna ile Moldova'nın AB üyeliklerinin Komisyon tarafından tavsiye edilmesini yorumlayan Von der Leyen, iki ülkenin de üyelik müzakerelerine başlaması için belirli şartları sağlaması gerektiğini söyledi.

'SLOVAKYA ÜYE OLMAYI ÇOK İSTİYORDU'

Avrupa Komisyonu Başkanı, bu noktada Türkiye ile Slovakya'nın üyelik süreçlerinden örnek verdi. AB üyeliği sürecinin ülkelerin kendileri tarafından hızlandırılabileceğini söyleyen Von der Leyen, 1999 yılında üye adayı olan Türkiye ile Slovakya arasındaki farka dikkat çekti. Slovakya'nın hızla üye olduğunu belirten Von der Leyen, Türkiye'nin AB'ye 23 yıl öncesinden daha uzak olduğunu söyledi.

'KATI BİR ÜYELİK SÜRECİ ŞABLONU YOK'

Von der Leyen, "Slovakya Avrupa Birliği'ne üye olmayı çok istedi ve ülke içinde devasa bir birlik vardı. Beş yıl sürdü ve üye oldular. Türkiye bugün AB'ye, 1999'da olduğundan daha uzakta. Dolayısıyla bu [üyelik süreçlerinde] otomatiklik olmadığının kanıtı. Katı bir şablon yok. Biz gerekli olduğunda destek veriyoruz ama katılıma uygun olup olmadıklarını kanıtlamak ülkelere bağlı" ifadelerini kullandı.

Von der Leyen, "Katılım süreçleri liyakate bağlıdır ve dolayısıyla büyük ölçüde başvuran ülkenin elindedir" dedi.

'TÜRKİYE'NİN RUSYA POLİTİKASI ÇOK ŞEY ANLATIYOR'

Avrupa Komisyonu Başkanı'nın, Türkiye'nin Ukrayna'daki işgal nedeniyle Rusya'ya yaptırım uygulamama kararını eleştirmesi de dikkat çekti. Von der Leyen, üye adayı ülkelerin süreç sırasında politikalarını AB'ninkine yaklaştırmasının önemli olduğunu, Ankara'dan yaptırımlara isteksiz yaklaşmasının da bu nedenle "AB'ye katılma isteği hakkında çok şey anlattığı" yorumunu yaptı.

'KARAR ALMA SÜREÇLERİNDE OYBİRLİĞİ UYGULAMASI YAVAŞLATIYOR'

Söyleşide AB'nin dış politika kararlarında daha hızlı davranabilmesi ve tek bir ülkenin süreçleri için veto etmemesi için 27 üyenin oybirliği şartını kaldırması gerektiğini savunan Von der Leyen, böyle bir durumun zor olduğunu da savundu. (Kısa Dalga)

Dünya Haberleri