Uzman doktordan deprem sonrası hamilelere öneriler

Depremlerin yarattığı stres, hamilelerde erken doğum ya da düşük riskini artırıyor. Buna karşın doktor kontrollerinin düzenli yapılması önerilirken, hamilelerin dikkat etmesi gereken noktalar da var.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 41 binden fazla insanın ölümüne neden oldu. Bölgede artçılar sürerken, dün akşam Hatay'daki depremde de can kayıpları kayda geçti.

Depremin etkilediği kentlerde on binlerce hamile bulunuyor. Bazıları depremin ardından erken doğum yaptı.

Kadın hastalıkları uzmanı Hüseyin Erhan Cömert, deprem sürecinde anne adaylarının dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Anne adaylarının büyük depremler sonrası kaygı bozukluğu ve yoğun stres yaşayabileceğini ifade eden Cömert, şöyle devam etti:

“Özellikle depremin etkilediği bölgelerde yaşanan olumsuz durumlar stres ve kaygı oluştururken; deprem sürecinde gebeliği devam eden anne adaylarında da olumsuz birtakım tepkimeler meydana gelebilir. Yaşanan yoğun kaygı ve stresle birlikte düşük riski artabilirken; kanama ve erken doğumlar da olabilir. Bu nedenle imkanlar dahilinde anne adaylarının kontrollerini yaptırması son derece önem taşır. Bu süreçte alınacak olan psikolojik destek de anne adayına gebelik süresince yardımcı olacaktır."

Maske kullanılmalı

Ayrıca deprem gibi doğal afet dönemlerinde enfeksiyon riskinin de yüksek olabileceğini söyleyen Hüseyin Erhan Cömert, şu ifadeleri kullandı:

“Salgın hastalıklara karşı önlem alınmalıdır. Gebelerin de hijyen konusuna daha fazla özen göstermesi gerekir. Bu noktada vücut hijyeninin sağlanması için temiz suyun bulunmadığı alanlarda dezenfektanlardan faydalanmak önemli. Ayrıca maske kullanımı da yine hamilelerin hastalıklara karşı alabileceği önlemler arasında yer alır.”

Beslenme önerileri neler?

Anne adaylarının beslenmelerine de hassasiyet göstermesi gerektiğini ifade eden Cömert, önerilerini şöyle sıraladı:

“Açıkta beklemiş suları kesinlikle tüketmemek doğru bir uygulama olacaktır. Suları yerde yüksekte ve güneş ışığı almayacak şekilde muhafaza etmek önem taşımaktadır. Gıda konusunda da aynı önlemler geçerli. Paketli kuru gıdalar da dahil tüm yiyeceklerin son kullanma tarihlerine dikkat etmek gerekir. Deprem sürecinde anne adayları takviyelerini de ihmal edebilir. Anne adaylarının, hekimler tarafından verilen folik asit, vitamin, mineral ve demir ilacı gibi takviyelerini düzenli alması önemlidir. Takviyelerine ulaşamayan anne adaylarının sağlık profesyonellerine bu durumu bildirmesi ve onlardan destek alması gerekir."

Deprem sonrası psikolojik destek

Deprem sonrası tıbbi ve psikolojik desteğin önemine işaret eden Cömert şu ifadeleri kullandı:

“Deprem gibi ani stres ve korku yaşatacak afetler anne adaylarında erken doğum, düşük riskini de beraberinde getirebilir. Bu dönemde herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına yine deprem sonrası hemen tıbbi ve psikolojik destek alınması gerekli. Hamilelik sürecini sağlıklı bir şekilde geçirmeleri ve sağlıklı bir doğumun gerçekleşebilmesi için bu dönemde yaşanılan stres ve kaygının azaltmak adına uzmanlardan destek alınması oldukça önemlidir. Şu süreçte pek çok kurum ve kuruluş psikolojik destek konusunda yardımcı olmaktadır. Psikolojik destek, gebelerin hem kendi hem de bebeklerinin fizyolojik sağlığı için önem arz etmektedir.” (DHA)

Sağlık Haberleri