Güney Avrupa'da sıcaklık alarm veriyor, ABD sellerle, Japonya şiddetli yağışlarla mücadele ediyor. Dünyanın birçok bölgesi bu yaz, aşırı hava koşulları ve bunların sonuçlarıyla karşı karşıya kaldı. Ancak, aşırı hava olaylarının daha sık hale gelmesi bilim dünyasını şaşırtmıyor.
Alman Die Welt gazetesine konuşan Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü'nden Stefan Rahmstorf, "On yıllardır iklim araştırmacıları, sera gazı emisyonlarının neden olduğu küresel ısınmanın bir sonucu olarak artan sıcaklık, kuraklık ve bunun sonucunda çıkan yangınların yanı sıra şiddetli yağmur ve bunun sonucunda ortaya çıkan seller konusunda uyarıda bulunuyorlar" dedi.
Rahmstorf, aşırı hava koşullarının onlarca yıldır istikrarlı bir şekilde arttığını söyledi. Görünüşe göre bu eğilim devam edecek. Rahmstorf şöyle devam etti:
"Daha yüksek sıcaklıklar daha fazla kuraklığa yol açar, çünkü çok yağmur yağmazsa daha fazla buharlaşma nedeniyle toprak ve bitki örtüsü daha çabuk kurur. Daha yüksek sıcaklıklar ayrıca daha aşırı yağışlara neden olur çünkü sıcak hava daha fazla su buharı emebilir ve ardından yağmur yağabilir."
İklim ve Atmosfer Bilimi dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, yağış kayıtlarının sayısı keskin bir şekilde arttı. Ortalama olarak, rekor düzeydeki dört günlük yağış olayından biri iklim değişikliğine bağlanıyor.
AB iklim değişikliği servisi Copernicus'a göre, Haziran ayı hiç bu yıl kadar sıcak olmamıştı.
Yerel makamlara göre Kanada, tarihinin en kötü orman yangını sezonunu yaşıyor. Maine Amerikan Üniversitesi'nden Climate Reanalyzer verilerine göre, Temmuz ayında birkaç gün boyunca ortalama küresel sıcaklık, 2016'da belirlenen önceki rekoru aştı.
Rahmstorf, fosil enerji kullanımı sübvanse edildiği ve ulaşım sektöründe iklim hedefleri göz ardı edildiği sürece aşırı hava olaylarının artışının devam edeceğini söyledi. (Kısa Dalga)