Uzmanlar kış gelmeden bu yıl maske, mesafe gibi önlemlerin olmaması nedeniyle insanların virüslere karşı savunmasız kalacağı konusunda uyarılar yapmıştı. Öyle de oldu. Hemen herkes hasta. Ve birçoğu da aynı dertten yakınıyor: Geçmeyen öksürük.... Hürriyet yazarı Hande Fırat'a konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, dolaşımdaki virüsleri COVID-19, grip, RSV ve Rhino olarak saydı.
"Grip salgınından da korkmalıyız. Bir başlarsa salgın sırasında öldürücülük oranları yüzde 3 oranına çıkabiliyor" diyor. Ceyhan ayrıca "Geçmeyen öksürük, gripten çok RSV’nin suçu. Boğmaca vakaları da arttı. Bir kısmından da bu boğmaca çıkıyor geçmeyen öksürüklerde" bilgisini veriyor.
Ankara Şehir Hastanesi Genel Hastane Başhekimi Doç. Dr. İhsan Ateş ise geçmeyen öksürükle ilgili "Son dönemlerde sıklıkla bu bulguyla karşılaşıyoruz. Bunun en önemli nedeninin üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olarak post nazal akıntı dediğimiz geniz akıntısından kaynaklandığını söyleyebiliriz" diyor.
Etlik Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz da "Solunum yolu mukozasında enfeksiyonun yol açtığı hasar düzelene kadar öksürük devam edebilmekte" diyor ve şöyle devam ediyor: 2Kimi zaman birkaç hafta kadar sürebilen öksürük görülmekte. Öksürük daha uzun bir süre geçmezse, altta yatan diğer hastalıkların araştırılması açısından mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulmalı."