Yargıtay: Herne Peş, örgüt propagandası değildir

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Nevruz kutlamaları sırasında söylenen “Herne Peş” şarkısının tek başına PKK propagandası oluşturmadığına karar verdi. Daire bu kararıyla, daha önce pek çok Yargıtay kararında “örgüt propagandası” delili olarak gösterilen şarkıya ilişkin içtihadını değiştirmiş oldu.

ERSAN ATAR

Yargıtay 3. Ceza Dairesi daha önce pek çok yargı kararında “örgüt propagandası delili” olarak gösterilen “Herne Peş” şarkısını söyleme ve söyletmenin suç oluşturmadığına karar verdi. Daire’nin kararında, “Şarkıyı gruba söyletmekten ibaret olan bu eylem, cebir ve şiddeti övme niteliğinde değildir” dedi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Yargıtay’ın daha önceki aynı konuda verdiği kararlardan farklılaşan kararına dayanak olan dava İskenderun’da açıldı.

İskenderun’da 21 Mart 2015’teki Nevruz kutlamaları sırasında “Herne Peş” şarkısı söylendi. İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı İskenderun Emniyet Müdürlüğü’nün Nevruz kutlamalarına ilişkin fezlekesini dikkate alarak soruşturma başlattı. Soruşturma sonunda kutlamalara katılan kalabalık içinde yer alan bir gruba “Herne Peş” şarkısını söyleten kişi hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan dava açtı.

Yerel mahkeme, yargılama aşamasında polisten bilirkişi raporu aldı. Raporda, şarkının “PKK’nın marşı” olduğu belirtildi. Ağır Ceza Mahkemesi bu rapor doğrultusunda gruba şarkıyı söyleten kişiye, “Terör örgütü propagandası yapmak” suçundan ceza verdi.

Yargıtay: Şiddet ve cebir övgüsü değil

Dosya, sanığın temyiz başvurusu üzerine Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne geldi. Daire temyiz incelemesi geçtiğimiz aylarda sonuçlandırdı.

Daire sanığa “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan verilen hapis cezasını, “sanığın beraat etmesi gerektiği” görüşüyle oybirliğiyle bozdu. Daire kararında, Terörle Mücadele Kanunu’nda 2013 yılında yapılan değişikliği hatırlatarak, örgüt propagandası suçunun oluşabilmesi için eylemin “Terör örgütünün, cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek” nitelikte olması gerektiğine işaret etti.

Daire’nin mahkumiyet hükmünü bozma gerekçesinde şöyle denildi:

“Terör örgütü propagandası yapma suçunun oluşması için; terör örgütü ile ilgili bir öğretinin, düşüncenin veya inancın başkalarına tanıtılması, benimsetilmesi ya da yayılması amacıyla yapılmasının yanında terör örgütünün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek, bu yöntemleri övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde yapılması gerekmektedir.
Yukarıda yapılan açıklamalar ışığında somut olayda nevruz kutlamaları sırasında sanığın "Hernepeş" isimli şarkıyı gruba söyletmekten ibaret eyleminin silahlı terör örgütünün başvurmuş olduğu cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemleri meşru gösterecek, bu yöntemleri övecek, yada bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek nitelikte olmaması nedeniyle 3713 sayılı Kanunun 7/2. maddesinde yazılı silahlı terör örgütünün propagandasını yapma suçunun unsurlarını oluşmayacağı gözetilmeksizin, delillerin değerlendirilmesinde düşülen yanılgı neticesinde atılı suçtan beraati yerine mahkumiyetine hükmedilmesi (nedeniyle) bozulmasına oybirliğiyle karar verilmiştir”

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararı, yargılamanın yeniden yapılması için İskenderun 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Herne Peş şarkısı, bugüne kadar pek çok yargı kararında “örgüt propagandası” olarak kabul edilmişti. Nitekim Yargıtay Ceza Genel Kurulu da 2006 yılındaki Felat Özer kararında, şarkının söylenmiş olmasını örgüt propagandası delilleri arasında göstermişti.

Özel Haber Haberleri