ERSAN ATAR
Yargıtay, yeterli ve gerekli önlem alınmadan muhafaza edilen kurbanlığın neden olduğu kazadan, onu muhafaza altında tutacak olan kurbanlık pay sahibinin sorumlu olduğuna karar verdi. Kararda, etrafı çitli bahçede bir yere bağlanmadığı için kaçarak birden yoldan geçen otomobilin önüne atlayıp bir kişinin öldüğü kazaya neden olan kurbanlık düvenin pay sahibine "taksirle insan öldürmek"ten ceza verilmesi gerektiği belirtildi.
Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin önceki ay verdiği karara dayanak olan olay Sivas’ta yaşandı. Sivas – Yassıcabel’de yaşayan üç komşu ortak kurban kesmeye karar verdiler. Bunun için hayvan pazarından boz renkli küçük bir düve aldılar kurbanın “ortak”larından biri, “evinin bahçesi olduğunu, düveyi kurbana kadar kendisinin bakabileceğini” söyleyip evinin bahçesinde muhafaza etmeye başladı. Kurbanlığı muhafaza etme sözü veren kişi hayvanı bağlamadan evin önündeki, etrafı çit çevrili bahçeye bıraktı.
Düve, bir süre sonra tel örgü şeklindeki çitleri devirerek yola kaçtı ve o sırada yoldan bir yakınlarının cenazesine katılmak için seyir halinde olan Ulusoy ailesine ait otomobilin önüne atladı ve kazaya neden oldu. Kazada, şoförün sağ tarafında oturan Havva Ulusoy yaşamını yitirdi, üç kişi de yaralandı.
Mahkemenin beraat gerekçesi: Hayvanın kaçacağını öngöremezdi
Olaydan sonra, kazaya neden olan düveyi bakmak üzere evine götüren kişiye “gerekli tedbiri almayarak taksirle insan ölümüne sebep olmak”tan dava açıldı.
Dava Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava sırasında hayvan pazarındaki satıcı ve ortak kurbana giren diğer iki komşu tanık olarak dinlendi. Mahkeme, ölüme neden olan düvenin kulak küpe numarasını da tespit etti. Davada bilirkişi raporu alındı. Raporda, sanığın "düveyi emniyetli şekilde evinin bahçesine bağlamadığı, hayvanın kaçmaması için gerekli tedbirleri almadığı, olayda dikkatsiz ve özensiz davrandığı” gerekçesiyle asli kusurlu olduğu belirtildi.
Yargılama sonunda düvenin üç ortak sahibinden “kurbana kadar muhafaza etmek için evine götüren” sanık hakkında beraat kararı verildi. Ağır Ceza Mahkemesi beraat kararının gerekçesinde özetle şöyle dedi:
“Sanığın olayda kast ve kusuru yoktur. Büyükbaş hayvanın, sanığın öngöremeyeceği bir şekilde kaçarak kazaya sebebiyet verdiğinin kabul edilmesi gerekir.”
Yargıtay: Kurbanlığın sahibi taksirle insan öldürmekten suçunu işlemiş
Temyiz üzerine dosya Yargıtay 12. Ceza Dairesi’ne geldi. Daire, Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin beraat kararını bozdu. Daire, sanığın “taksirle ölüme neden olma” suçundan cezalandırılması gerektiğine hükmetti.
Dairenin kararında, “Toplumsal yaşamda belli faaliyetlerde bulunan kimselerin başkalarına zarar vermemek için birtakım önlemler alma ve bazı davranış kurallarına uyma zorunlulukları bulunduğu” hatırlatılarak şöyle denildi:
“Sanığın hissedarı olduğu büyükbaş hayvanı, kendi bahçesinde tanıkların soruşturma aşamasındaki beyanında bahsedildiği üzere; boynunda ip olduğu ancak hayvanın bağsız bir şekilde bahçe içerisinde başıboş şekilde dolaştığı ve bahçenin tel örgüsünü devirip kaçtığı olayda, büyükbaş hayvanın tehlikeli olduğunu bilecek ve öngörecek yaşta olan (olay anında 30 yaşında) sanığın yeterli dikkat ve özeni göstermeyerek, büyükbaş hayvanı bahçe içerisinde bağsız şekilde muhafaza etmesi sebebiyle gerçekleşen neticenin meydana geldiği anlaşılan somut olayda, atılı suçun yasal unsurlarının oluştuğu gözetilmeksizin, sanığın mahkumiyeti yerine yazılı şekilde beraatine karar verilmesi hukuka aykırı bulunmuştur.”
Yargıtay’ın bu kararından sonra dava Sivas Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülecek. Ağır Ceza Mahkemesi beraat kararında direnirse davada son kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek.