Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatların 'terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla yargılandığı davayı karara bağladı.
Daire “örgüt üyeliği” iddiasıyla 12 yıl hapis cezasına çarptırılan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın cezasını 10 yıl 15 ay olarak "düzelterek" onadı.
Barkın Timtik'e verilen cezayı da onayan Daire, diğer avukatlar için de istinaf incelemesi yapılmak üzere bozma kararı verdi.
Ne olmuştu? Yargılama 2013’te başladı: Bütün avukatlara tahliye
2013 yılında ÇHD ile Halkın Hukuk Bürosuna polis baskını yapıldı, 11 avukat gözaltına alındı. O sırada Suriye'de bulunan ve Türkiye'ye döner dönmez gözaltına alınan Selçuk Kozağaçlı'nın da arasında bulunduğu 9 avukat tutuklandı.
22 avukatın Devrimci Halk Kurtuluş Cephesi (DHKP-C) üyeliği ve yöneticiliğiyle suçlandığı 624 sayfalık iddianame, 19 Temmuz 2013’te, 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Süren yargılamalarda bütün avukatlar tahliye edildi, Oya Aslan ve Özgür Yılmaz hakkındaki yakalama kararları da kaldırıldı.
2017’deki ikinci dava: Gizli tanık 141 ayrı davada tanıkmış
Avukatların tutuksuz yargılanması sürerken ikinci operasyon düzenlendi. 12 Eylül 2017 günü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca haklarında verilen yakalama kararı üzerine, ÇHD üyesi 16 avukat gözaltına alındı, 14'ü tutuklandı. Selçuk Kozağaçlı ise Kasım 2017’de tutuklanarak aynı dosyaya dahil edildi.
İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan ikinci davada 22 avukat sanık olarak yer alıyordu. Tutuklandıktan 1 yıl sonra hakim karşısına çıkan avukatlar için 5 gün süren duruşmada mahkeme heyeti oy birliğiyle tahliye kararı verdi. Tahliye gerekçesinde sanıkların avukat oluşlarına ve AİHM’in uzun süreli tutuklu yargılamalara ilişkin içtihatlarına atıf yapılıyordu. Gece saatlerinde savcı bu tahliye kararına itiraz etti ve henüz aradan 24 saat dahi geçmemişken aynı mahkeme heyeti, bu itirazı kabul ederek avukatların yeniden tutuklanmasına karar verdi. Bu gelişmeyi izleyen birkaç gün içerisinde tahliye kararını veren heyetin tamamı başka il ve mahkemelere atandı.
Pek çok usulsüzlüğün yaşandığı yargılama sürecinin karar duruşmasında avukatlara dava açılmasında kilit rol oynayan ve "silahlı yağma", "bıçaklı saldırı" gibi suçlardan hükümlü olan gizli tanık İ.Ö.’nün 141 ayrı davanın gizli tanığı olduğu ortaya çıktı. Öyle ki İ.Ö. o duruşmada “Ben çok mahkemede tanığım, bu hangi mahkeme bilmiyorum” bile diyebildi.
Mart 2019’da üç gün süreceği önceden açıklanan yargılamanın ilk iki günü savunma hakkına yönelik kısıtlamalarla başladı. Son güne gelindiğinde, Tutuklu tutuklu avukatların ve müdafileri duruşma salonuna alınmadı. Bu şartlar altında, 20 Mart 2019 tarihli duruşmada kararı açıklayan mahkeme 18 avukata toplamda 159 yıldan fazla ceza verdi.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, bu ikinci davayla ilgili Eylül 2020’deki kararıyla avukatlar Barkın Timtik, Selçuk Kozağaçlı ve Ezgi Çakır hakkındaki hükümler hariç diğer cezaların onanmasına hükmetti. Avukat Ebru Timtik ölüm orucunda hayatını kaybettiği için onunla ilgili karar verilmesine yer olmadığı ifade edildi.
2013’te yapılan operasyon sonrası başlayan davada Yargıtay kararı sonrası başlayan yeniden Yargılamada 15 Kasım 2021'de mütalaa sunuldu. Mütalaada savcı, yargılanan tüm avukatların “terör örgütü yöneticiliği”, “terör örgütü üyeliği” ya da “terör örgütü propagandası” suçlarından cezalandırılmasını talep etti.
Delillerdeki filmler
Yargılamanın bu aşamasında ana delillerinden biri 'Hollanda/Belçika Belgeleri' adı verilen dijitallerin olduğu dava, söz konusu dijitallerin bulunduğu harici diskte Spiderman, Kill Bill gibi filmlerin olduğu çıktı. Ayrıca, harici diskte bulunan bazı filmlerin, delil sayılan dijitallere el konulmasından sonra vizyona girdiği gündeme geldi.
Bu davada 11 Kasım 2022’de karar çıktı. Buna göre Kozağaçlı’ya "örgüt üyeliği"nden 12 yıl ve "propaganda"dan ceza verildi, Oya Aslan'a "örgüt üyeliği"nden 10 yıl 6 ay, Barkın Timtik'e ise "örgüt üyeliği"nden 12 yıl ceza verilirken, "propaganda ve direnme” suçundan da ceza verildi. Diğer tüm avukatlara da 6 yıl 3 aya varan hapis cezalarına hükmedildi.
Ve nihayet, dosya 5 Mayıs 2023’te Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının önüne geldi. Savcı çok hızlıydı ve yaklaşık 100 klasörlük dosya için bir haftada tebliğname yazdı, avukatlar Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik ile ilgili cezaların bir kısmının onanması istendi.
Ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) davasını 21 Şubat 2024’te karara bağladı.
Kozağaçlı’ya 10 yıl 15 ay
Timtik ve Kozağaçlı kararını onayan Daire’ye göre “Dosyada mevcut diğer deliller atılı suçun sübutu için yeterli…, Gizli tanık Ateş, gizli tanık Çelik, gizli tanık Kanarya'nın mahkemede dinlenmemiş olması sonuca etkisi görülmemiş.”
Daire Kozağaçlı için; “silahlı terör örgütüne üye olma suçundan” verilen hükme dair temyiz talebini “işlemlerin usule uygun olarak yapıldığı” gerekçesiyle reddetti.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinin Kozağaçlı ile ilgili 2019 yılındaki kararını ise düzelterek onadı: “…yeniden yargılamayı gerektirmediği, CMK'nın 303/1-c maddesi uyarınca düzeltilmesi mümkün bulunduğundan, hükmün birinci maddesine ‘CMK'nın 283’üncü maddesi uyarınca sanığın kazanılmış hakkı gözetilerek cezasının 10 yıl 15 ay hapis cezası olarak infazına’ ibaresinin eklenmesi suretiyle diğer yönleri usul ve kanuna uygun bulunan hükmün düzeltilerek onanmasına…” Daire Barkın Timtik hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla verilen cezayı da onadı.
Yargılama sırasında yukarıda saydığımız ve saymadığımız onlarca usulsüzlük yaşandı ancak, Daireye göre “…yapılan yargılama sürecindeki usuli işlemlerin kanuna uygun olarak yapıldı, hükme esas alınan tüm deliller hukuka uygun olarak elde edildi, vicdani kanı kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldı”ğı anlaşıldı.
Diğer avukatların dosyası istinafa gidecek
Karara göre Avukatlar Alper Tunga Saral, Güçlü Sevimli, Efkan Bolaç, Gülvin Aydın Savran, Güray Dağ, Metin Narin, Mümin Özgür Gider, Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı, Oya Aslan, Özgür Yılmaz, Rahim Yılmaz, Selda (Kaya) Yılmaz, Serhan Arıkanoğlu, Sevgi (Özer) Sönmez ve Taylan Tanay hakkında istinaf incelemesi yapılmadığı için, “dosyanın mahalline gönderilmek üzere incelenmeksizin” Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iadesine hükmetti.
Avukatlar Barkın Timtik ve Selçuk Kozağaçlı hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma suçu” dışında kalan tüm suçlardan kurulan tüm hükümlerle ilgili de yine istinaf kararı verildi.
Ayrıca avukatlar Naciye Demir ve Şükriye Erden hakkında verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararlarına yönelik itiraz da reddedildi.
Ebru Timtik için ret
Dosyada yargılanan isimlerden biri Avukat Ebru Timtik’ti. Ebru Timtik dosyadaki usulsüzlüklere karşı “adil yargılanma” talebiyle girdiği ölüm orucunun 238 gününde yaşamını yitirmişti. Daire Ebru Timtik hakkında da temyiz istemi reddetti:
“Sanığın UYAP ortamından alınan nüfus kayıt örneğinden 27.08.2020 tarihinde yerel mahkeme kararından önce öldüğü anlaşıldığından ölen sanık yönünden Avukat Oğuzhan Topalkara’nın vekalet ilişkisi sona ereceğinden ve temyize yetkisi bulunmadığından CMK'nın 298 inci maddesi uyarınca temyiz isteminin reddine…” (Kısa Dalga)