Bir işçi-işveren anlaşmazlığı davasında emsal bir karara imza atan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, duruşma gününün SMS (kısa mesaj) olarak bildirilmiş olmasının tebligat yerine geçmeyeceğine hükmetti.
Bir fabrikada ustabaşı olarak çalışan işçi, ekonomik nedenler gerekçe gösterilerek işten atıldı.
NTV’de yer alan habere göre, iş Mahkemesi’ne başvuran işçi, ihbar tazminatı, ücret alacağı ile bir kısım alacaklarının tahsilini talep etti.
Davalı iddiaları reddetti.
Mahkeme, davanın açılmamış sayılmasına karar verdi. İşten atılan işçi kararı temyiz edince dosya Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’ne geldi.
Yargıtay, SMS ile yapılan tebligatın geçersiz olduğuna hükmetti. Kararda, hukuki dinlenilme hakkının; bilgilenme / bilgilendirme, açıklama yapma, yargı organlarınca dikkate alınma ve kararların gerekçeli olması gibi hususları içerdiği hatırlatıldı.
Bilgilenme hakkının yargılamanın içeriğine dair tam bir bilgi sahibi olmanın yanında gerek karşı tarafın gerekse de yargı organlarının dosya içeriğine yapmış oldukları işlemleri öğrenmelerini kapsayacağı vurgulandı.
Kararda, "Duruşma günü ile tebligatın yapıldığı tarih arasında makul bir süre olmalıdır. Aksi takdirde tarafların hakları kısıtlanmış olur" ifadeleri kullanıldı.