Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) yönetim ile muhalifleri karşı karşıya getiren “değişim” tartışması ve “Zoom toplantısı” krizi gölgesinde yapılan Parti Meclisi (PM), partinin son dönemdeki en gerilimli toplantılarından biri oldu.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Grup Başkanı Özgür Özel ve Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’ın başı çektiği muhalif kanat, partide kriz yaratan 'Zoom toplantısının' ardından ilk kez karşı karşıya geldi. Toplantıda zaman zaman tansiyon yükselirken, asıl sürpriz ise görevden alınan örgütler için yapılan oylamada yaşandı.
Gazeteci Barış Yarkadaş, il ve ilçe başkanlarının görevlerine iadesini istediği oylamada 'muhalif kanadın' kaybettiğini savundu. CHP’de parti içi muhalefetin Genel Merkez tarafından görevden alınan il ve ilçe başkanlarının görevlerine iadesini istiyordu. Yarkadaş'ın oylama sonuçlarını da yazdığı paylaşımı şöyle:
"CHP’de parti içi muhalefetin görevden alınan il ve ilçe başkanlarının görevlerine iadesini istediği oylama sonuçlandı. Parti Meclisi üyeleri, göreve iade için gereken 40 oyu vermedi. Böylece MYK’nın görevden almaları kesinleşti. Muhalefet, 40 oyu bulamadığı için önemli bir argümanını kaybetti.
Oylamalar şöyle sonuçlandı:
Ağrı:
Kabul 30
red 31
Muş
Kabul 31
red 30
Mardin
Kabul 31
red 28
çekimser 2
Kayseri
Kabul 28
red 33
Beykoz
Kabul 26
red 35
'PM'de muhalif sayısı 26'
Parti içi muhalefetin üzerinde günlerdir fırtına kopardığı Beykoz İlçe Başkanlığı Yönetim Kurulu’nun göreve iadesi oylaması, PM’deki muhalif üye sayısının 26 olduğunu gösterdi.
26 üye, göreve iade için oy kullandı.
35 üye ise red oyu verdi.
Beykoz
Kabul: 26
Red: 35
Bu sonuçların ardından parti içi muhalefetin yapacağı tek şey kaldı: İlçe kongrelerini kazanmaya çalışmak..Fakat tablo orada da parlak değil. Parti içi muhalefet, mahalle kongrelerinde yüzde 8’lik bir tabana sıkıştı. Parti içi muhalefet inandırıcı bulunmuyor. Çünkü eleştirdikleri her uygulamada kendi imzaları da var." (Kısa Dalga)