Uzmanlar, yaz gribi, yaz nezlesi denilerek geçiştirilen durumların Delta ve Delta Plus varyantı olabileceği uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Ahmet Saltık, "Yaz soğuk algınlığı, nezlesi gibi algılanan tablo COVID olabiliyor ve bulaştırıcı olabiliyor insanlar" diye konuştu.
www.halktv.com.tr'den Nazlıcan Ermiş'e konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık, nezle ve koronavirüsün aynı vücutta birleşme ihtimaline ilişkin, "Her iki virüsü de bir insanın alması olanaklıdır. Delta ve Delta Plus enfeksiyonları, yaz mevsiminde soğuk algınlığı gibi gidiyor. Yeni varyantlar, başlangıçta çok hafif bulgu veriyor, yaz soğuk algınlığına yakalanmış gibi... Test ile ancak ayırt edilebiliyor" dedi. Prof. Dr. Saltık, şunları söyledi:
"Delta enfeksiyonlarında başlangıçtaki Vuhan virüsünün neden olduğu belirtileri göremiyoruz. O belirtiler kuru öksürük, nefes darlığı özellikle, ateş, ciddi halsizlik ama çok tipik olanlar ise tat ve koku duyusunun gitmesiydi. Delta varyantlarında bunları görmüyoruz. Dolayısıyla insanlar soğuk algınlığı tablosuna benzediği için, yaz soğuk algınlığı diyor. Bu durum çok tehlikeli bir durum yaratıyor salgın denetimi için. Yaz soğuk algınlığı, nezlesi gibi algılanan tablo COVID olabiliyor ve bulaştırıcı olabiliyor insanlar. Üstelik delta varyantları, önceki varyantlara göre neredeyse yüzde 60-65 oranında daha bulaştırıcı. Bakanlığın halkta bir paniğe yol açmayacak şekilde yaz soğuk algınlığı bulguları uzayan insanların sağlık kuruluşlarına başvurmasını önermesi ve yaz soğuk algınlığı tablosu yaşayan insanların COVID olabileceklerini düşünerek, en yakın sağlık kuruluşlarından test yaptırmaları uygun olur."