Yeni bir ikili yıldız sistemi keşfedildi: Ultra soğuk, cüce ve birbirine çok yakın

Astrofizikçilerden oluşan bir araştırma ekibi, birbirine tek bir gök cismi gibi görünecek kadar yakın ikili bir yıldız sistemi keşfetti.

Yeni keşif, Amerikan Astronomi Derneği'nin ABD'nin Seattle kentinde 8-12 Ocak'ta düzenlenen 241. toplantısında açıklandı. Independent Türkçe'nin haberine göre bulgula, bu ultra-soğuk cüce yıldızların birbirinin etrafında dönmesi sadece 20,5 saat sürdüğünü gösteriyor. Bu da sistemdeki bir yılın, Dünya'da 24 saat süren bir günden daha kısa olduğu anlamına geliyor.

Araştırmaya liderlik eden, Northwestern Üniversitesi'nden astrofizikçi Chih-Chun Hsu, sisteme LP 413-53AB adını verdiklerini bildirdi.

"Böylesine uç bir sistemi keşfetmek heyecan verici" diyen bilim insanı, sözlerine şöyle devam etti: "Prensipte bu sistemlerin var olabileceğini biliyorduk ama henüz bunlardan birini kayda geçirememiştik."

Bilim insanları bu sistemi daha önce tek bir yıldız sanıyordu. Ancak Hsu ve ekibi arşiv verilerini taradıkları sırada bu yıldızdan gelen spektral izlerin tuhaf olduğunu fark etti. İleri analizler, LP 413-53AB'nin şimdiye kadar bulunan en yakın ikili yıldız olduğunu ortaya koydu.

Kaliforniya Üniversitesi, San Diego'dan Profesör Adam Burgasser, "Her şeyin çok uzun soluklu olduğu evrende insani bir zaman ölçeğinde bir şeyler yakalayabilmek inanılmaz bir deneyim" dedi. (Kısa Dalga)

Yaşam Haberleri