İngiltere’de bilim insanları yeni bir tür dev nilüfer keşfetti. Kraliyet Botanik Bahçesi’nde (Kew Gardens) 177 yıldır yetiştirilen ve yakın zamana dek başka bir tür olarak tanımlanan dev bitkinin, aslında bir nilüfer çiçeği olduğu anlaşıldı. Bu keşifle, bilinen dev nilüfer çiçeği türlerinin sayısı üçe çıktı.
Bitki, Amazon'da tek bir su havzasında yetiştiği Bolivya’ya atıfla ‘victoria boliviana’ olarak adlandırıldı. Yaprakları üç metreden uzun olan victoria boliviana, bilinen en büyük nilüfer olma özelliği taşıyor.
Dünyanın önde gelen nilüfer uzmanlarından biri olan ve keşfin yapılmasında öncülük eden Carlos Magdelena, söz konusu bitkinin daha öncesinde bilinen diğer iki nilüfer türünden (Victoria amazonica ve Victoria cruziana) farklı olduğundan uzun süredir şüphelendiğini söyledi.
Magdelena, bunun üzerine Bolivya’daki Ulusal Herbaryum, Santa Cruz Botanik Bahçeleri ve Kamu Botanik Bahçesi La Rinconada’dan bilim insanları ile çalışmaya başladı. Bolivya'daki uzmanlar, İngiliz Kraliyet Botanik Bahçesi’ne diğer iki türün tohumlarını verdi. İngiltere'deki bitki ile diğer iki nilüferin yan yana yetiştirilmesi planlanıyordu.
Farklılık da, bitkiler aynı ortamda yetiştirilince ortaya çıktı. Carlos Magdelena, BBC’yle söyleşisinde "Tam olarak aynı koşullar sağlandığında bitkiyi diğer iki türle yan yana yetiştirebilmemiz gerekiyordu. Bunu yaptığımızda, her bir parçasının tamamen farklı olduğunu net bir şekilde görebildik" dedi.
Carlos ile çalışan botanik illüstratör Lucy Smith, üç türün de ayrıntılı bilimsel çizimlerini yaptı. Smith, nilüfer çiçeğini resmedebilmek için sadece geceleri çizim yaptı. Karanlıkta açan nilüfer çiçeğinin görüntüsündeki farklılıkları daha iyi resmedebildiğini söyleyen illüstratör, "Önyargılı olabilirim, ancak üç yeni türden en güzel çiçeğe nilüferin sahip olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
1800’lerde keşfedilen dev nilüferler, çağın doğa harikası olarak görülüyordu ve bu yüzden bitkilere Kraliçe Victoria’nın adı verilmişti. Kew Kraliyet Botanik Bahçesi içindeki Nilüfer Evi ise 1852’de inşa edilmişti.
Bilim insanlarına göre, Kew’daki yeni keşifle birlikte nilüferler hakkında öğrenilecek çok şey olduğu anlaşıldı. KBB’den Dr. Alex Monro, "Hâlâ kaç tür olduğunu ve çiçeklerin büyüklüğünün ne kadar değiştiğini bilmiyoruz. Tozlaşma biyolojisini gerçekten çok iyi anlamıyoruz. Türün dağılımı, kendini bir yerden başka bir yere nasıl ilettiği hakkında pek bir şey bilmiyoruz. Yani hâlâ çok bilinmeyen var. Ve bence, çok büyük ve çok bariz oldukları için insanlar onları çok ayrıntılı şekilde incelemeyi düşünmedi" yorumunu yaptı. (Kısa Dalga)