Yeni çıkanlar, raf için gün sayanlar ve İlhan Sami Çomak başlığıyla Ecinniler...
Kısa Dalga kitap köşesinden bir kez daha merhaba. Yaz mevsiminin kendini hissettirdiği bugünlerde kitapların dünyasında neler oluyor, bu hafta hangi kitaplar okurla buluştu, hangi kitaplar raflarda yerini almak için gün sayıyor? Bu sorulardan yola çıkarak hazırladığımız listemizle karşınızdayız. Birlikte düşünmek ve başka olasılıkları unutmamak için!
110
Melisa Kesmez, “Küçük Yuvarlak Taşlar”
Bu haftanın ilk kitabı, “Küçük Yuvarlak Taşlar” henüz raflarda yerini almadı ancak Melisa Kesmez okurları için, İletişim Yayınları tarafından, 5 Ağustos Cuma günü kitabın çıkacağı duyurusu yapıldı. Okurun takipçileri için heyecan verici bu duyuruyu kaçıranlar, bir de bizden duysun istedik.
Duyuruda, yazarın son kitabı, “Küçük Yuvarlak Taşlar”la ilgili şu cümlelere yer verildi: "Hep birlikte uyanıyoruz. Hep birlikte yaşayacağız gelen günü. Birimiz diğerimizden ne daha az ne daha çok var olacak. Her şey yan yana ve her nasılsa öyle."
210
Cahide Birgül, “Eflatun Koza”
Cahide Birgül’ün son romanı “Eflatun Koza” Kafka Kitap tarafından tekrar basılıyor. Kafka Kitap, 90’ların sonunda kaleme aldığı romanlarla edebiyata güçlü bir giriş yapan Cahide Birgül’ün romanlarını yeniden okura ulaştırıyor. Daha önce Birgül imzalı, “Gölgeler Çekildiğinde”, “Geceye Uyananlar”, “Ah Tutku Beni Öldürür müsün” adlı romanlarının aynı yayınevinden tekrar yayımlandığını hatırlatalım. Yazarın son romanı olan Eflatun Koza, Şebnem Soral Tamer editörlüğünde okura sunuluyor.
Türkçe edebiyatın önemli yazarlarından olduğunu düşündüğümüz Cahide Birgül’ün, çok yakında raflarda yerini alacak olan bu kitabını okurun dikkatine sunuyoruz.
310
Dieter Duhm, “Tamera Ekoköyü’nün Daveti”
Sosyolog, psikanalist, sanat tarihçisi ve yazar Dieter Duhm, güneybatı Portekiz'de bir barış araştırma merkezi olan Tamera'nın kurucularından biri olarak biliniyor. Duhm’un, “Tamera Ekoköyü’nün Daveti” adlı bu metni, Yeni İnsan Yayınları ekoloji dizisinden, Hatice Zeynep Gürbener çevirisiyle basıldı. İklim krizi çağında, ekoköyler hakkında düşünmenin dünyanın geleceği açısından elzem olduğunu düşünüyoruz, bu nedenle bu kitabı ilgili okura hatırlatmak istedik.
Tanıtım bülteninde kitap hakkında şu cümlelere yer verilmiş: “Bu kitap, insanların bir arada nasıl yaşayabileceğini ve şiddetsiz bir toplumun geleceğine yönelik edinilmiş tecrübeleri kırk yıldır süren Tamera Ekoköyü projesi bağlamında anlatıyor.”
410
Selen Ansen, Süreyyya Evren, “Locus Solus”
Arter, 1.400’ü aşkın yapıt barındıran koleksiyonundan kurgulanan sergilere eşlik etmek üzere 2019 itibarıyla, “Arter Arka Plan” adıyla yeni bir yayın dizisi başlattı. Bu dizinin dördüncü kitabı olan, “Locus Solus” Selen Ansen ve Süreyyya Evren tarafından hazırlanmış.
Tanıtım bülteninden kitap hakkında şunları öğreniyoruz: “Arter Koleksiyonu’ndan seçilen eserlerle bu sergi için üretilmiş işlerin de aralarında yer aldığı mekâna özgü büyük ölçekli yerleştirmeleri bir araya getiren grup sergisi Locus Solus’a eşlik ediyor. Kitapta, “doğa” fikrini olgular, kurgular ve duygular perspektifinden irdelemeyi amaçlayan serginin arka planındaki düşüncelerden ve serginin kurgulanma sürecinden hareketle seçilerek özgün bir kurguyla bir araya getirilen metinler, imajlar ve bu yayın için üretilmiş yeni çalışmalar yer alıyor.”
510
Nastassja Martin, “Vahşi Hayvanlara İnanmak”
Nastassja Martin, Paris Sosyal Bilimler Yüksek Okulu’ndan (EHESS) mezun bir antropolog ve arktik halklar uzmanı. Philippe Descola’nın yönetiminde tamamladığı doktora tezinden yararlanarak kaleme aldığı, Les âmes sauvages. Face à I’Occident, la résistance d’un peuple d’Alaska (Vahşi Ruhlar: Alaska’daki Bir Halkın Batı’ya Karşı Direnişi) isimli denemenin ve Mike Magidson’la beraber yönettiği Tvaïan (Point du Jour/ARTE, 2019) belgeselinin yazarı olarak biliniyor.
Martin’in “Vahşi Hayvanlara İnanmak” adlı kitabı, Can Yayınları tarafından, Gülce Bacalan çevirisiyle basıldı.
Tanıtım bülteninde şu cümleler dikkat çekiyor: “Antropolojik bir araştırma için ormanın derinliklerinde, doğayla mümkün olduğunca iç içe yaşayan anlatıcı, 25 Ağustos 2015’te, Rusya’nın Kamçatka bölgesinde bir ayıyla karşı karşıya gelir ve iki dünya arasındaki sınırlar çöker. Bu karşılaşma ondan yüzünün yarısını almakla kalmaz, efsane gerçekle, geçmiş şimdiki zamanla buluşur.”
610
David Sumpter, “Sayılara Yenik Düşmek”
Uppsala Üniversitesi’nde uygulamalı matematik profesörlüğü yapan Sumpter, kolektif hayvan davranışları, futbolun matematiği ve yapay zekâ gibi konularda çalışmalar yapıyor. Yazarın, “Sayılara Yenik Düşmek” adlı bu metni, Yordam Kitap tarafından, Ümit Şenesen çevirisiyle basıldı. Yaşamlarımızın neredeyse her anının algoritmalar tarafından ölçülüp belirlendiği bir çağda, kitap bu konuyu tartışmaya açıyor.
Tanıtım bültenindeki şu soru metne dair öngörü sunuyor: “Google ve Facebook gibi teknoloji şirketleri, bizimle ilgili her tür bilgiyi toplayarak ve kişiliklerimizi çözümleyerek, bizi yönlendirebilir duruma gelmeye çalışıyor. Ne kadar başarılı oluyorlar ve ne tür sınırlarla karşılaşıyorlar?”
710
Lewis Carroll, “Alice Harikalar Diyarında”
Çocuk klasikleri arasında kuşkusuz önemli bir yere sahip olan, Caroll’un bu metni, Mundi Kitap tarafından, Selçuk Işık çevirisiyle tekrar okurla buluşturuluyor. Alice’in başka dünyalara götüren büyülü dünyası her dönem her yaştan okur için önemli bir anlatı sunuyor. Bu nedenle kitabı, tekrar hatırlamanın yararlı olacağını düşündük.
Tanıtım bülteninden kısaca şu cümlelere yer verelim: “Yakın arkadaşının Alice adındaki kızını eğlendirmek için anlattığı öyküleri bir kitapta toplama kararı aldı ve hayal gücünün zenginliğiyle kurduğu bu büyülü dünyaya her yaştan okurun adım atmasını sağladı.”
810
John Brunner, “Koyunlar Yukarı Bakar”
İngiliz bilim kurgu romanları ve hikâyeleri yazarı olan John Brunner’in aşırı nüfuslu bir dünya hakkında yazdığı romanı, “Zanzibar'da Durmak”, en iyi bilim kurgu romanı için 1969 Hugo Ödülü'nü ve aynı yıl BSFA ödülünü kazanmış. Yazar ayrıca, “Jagged Orbit” adlı metniyle, 1970 yılında BSFA ödülünün tekrar sahibi olmuş.
Bilimkurgu yazınının başlıca kâhinlerinden biri kabul edilen, John Brunner, aynı zamanda türün en deneysel ve yenilikçi eserlerine imza atmış bir yazar olarak da tanınıyor. İthaki Yayınları tarafından, Cenk Pamay çevirisiyle basılan “Koyunlar Yukarı Bakar” ise, yazarın en dehşet verici kehanetlerinden biri olarak yorumlanıyor. Bilimkurgu türünde kitapları takip eden okurun ilgisine sunarız.
910
Banu Yıldıran Genç, “Geri Döndüğüm Yerler”
Çeşitli gazete, dergi ve dijital mecralarda okuduklarına dair yazdığı metinlerle tanıdığımız Banu Yaldıran Genç, yazarlığını bir ileri kademeye geçirerek, okur için edebiyat kılavuzu olabilecek bir kitapla karşımıza çıkıyor. “Geri Döndüğüm Yerler”, Notos Kitap tarafından okurla buluşturuluyor.
Tanıtım bülteninde şu cümlelere yer verilmiş: “Kitaplar büyülü nesneler… Bu yazıları yazmamı sağlayan yazarların pek çoğunun aramızda kurduğumuz bağdan haberi yok. Oysa büyü burada işte, sonsuz sayıda kombinasyona ve türeve açık. Şimdi bu yazılar belki okurlarıyla yeni bir bağ kuracak.”
1010
Ecinniler Dergi 16. Sayı
İki aylık kültür ve edebiyat dergisi Ecinniler‘in Temmuz- Ağustos sayısı, “Ufkun Öte Yanı: İlhan Sami Çomak Şiiri” başlığıyla raflarda yerini aldı.
Gökhan Arslan editörlüğünde hazırlanan derginin bu sayısında, Arslan’ın İlhan Sami Çomak ile gerçekleştirdiği söyleşiyle birlikte, Mahmut Temizyürek, Necmiye Alpay, Erkut Tokman, Asuman Susam, Vasfettin Yağız, Ayşegül Tözeren ve Cenk Kolçak’ın yazıları ile Çomak’ın iki tane el yazısı şiiri yer alıyor.