Yeni kabinenin şifreleri: Yeni isimler ve 'çizgi değişikliği' mesajı

Başta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek olmak üzere teknokrat kimliği öne çıkan isimleri tercih eden Erdoğan’ın, hem bürokrasiye hem de piyasalara “çizgi değişikliği” mesajı verdiği yorumları yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 17 bakan ve 1 Cumhurbaşkanı Yardımcısı’ndan oluşan yeni kabine üyelerini dün açıkladı.

T24 yazarı Gökçer Tahincioğlu, kabinenin şifrelerini aktardığı yazısında özetle şu değerlendirmeyi yaptı:

"(...) Son yıllarda İçişleri Bakanlığı’ndaki icraatları, açıklamaları ve hakkındaki iddialar nedeniyle sürekli tartışma konusu olan ve AKP içinde de eleştirildiği söylenen Soylu’nun kabine dışında kalması, Milli Savunma Bakanlığı’na devam etmek istediği bilinen Hulusi Akar’ın koltuğunu Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’e bırakması, Erdoğan’ın en dikkat çekici kararları olarak not edildi.

Başta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek olmak üzere teknokrat kimliği öne çıkan isimleri tercih eden Erdoğan’ın, hem bürokrasiye hem de piyasalara “çizgi değişikliği” mesajı verdiği yorumları yapıldı.

İçişleri

Erdoğan’ın İçişleri Bakanlığı koltuğunu yeniden Soylu’ya emanet edebileceği, MHP’nin bu konuda ısrarcı olabileceği konuşuluyordu. Ancak öyle olmadı. Soylu’nun da yeniden oturmayı istediği koltuk, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’ya verildi.

Yerlikaya, Soylu’ya karşı bir isim olarak gösterilmiyor ancak ekibinde de yer almıyordu. Erdoğan’ın desteğiyle İstanbul’a atanan Yerlikaya, Milli Görüş çizgisine daha yakın, basınla diyalogları daha sıcak bir isim olarak değerlendiriliyor.

İçişleri Bakanlığı koltuğunda kalmayı çok istediği belirtilen Soylu’dan önümüzdeki dönemde farklı görevlerde yararlanılacağı, yerel seçimde de isminin gündeme gelebileceği değerlendiriliyor.

Milli Savunma


Koltuğunda kalmayı istediği belirtilen bir diğer isim Milli Savunma Bakanlığı’nı 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana sürdüren Hulusi Akar’dı.

Daha önce sivil siyasetçilerin oturduğu bu koltukta, fiili olarak Genelkurmay Başkanı’nın da üzerinde bir pozisyonda orduyu yöneten Akar’ın yerine Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in getirilmesi, bir gelenek başlatılması sonucunu da doğurdu. Erdoğan’ın kararı, Genelkurmay Başkanı olarak görev yapan isimlerin sonraki görevinin Milli Savunma Bakanlığı olması geleneğinin başlatıldığı yorumlarına yol açtı.

Hazine ve Maliye

Daha önce ekonomiyi yöneten Mehmet Şimşek, beklendiği gibi kabinede yer aldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı da olabileceği söylenen Şimşek’in daha aktif çalışabilmek için Hazine ve Maliye Bakanı olmayı talep ettiği ifade ediliyor. Şimşek’in daha önce de Bakanlar Kurulu’nda birlikte çalıştığı Cevdet Yılmaz’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanmasında etkili olduğu yorumları da yapılıyor.

Kabinede yer alması piyasalarda olumlu karşılanan Şimşek’in Erdoğan’dan aldığı garanti doğrultusunda bir dizi karara kısa sürede imza atması bekleniyor.

Şimşek’in ilk icraatlarından birinin de Merkez Bankası Başkanı’nı değiştirmek olacağı ifade ediliyor. Kulislerde Şimşek’in bu göreve uzun yıllardır ABD’de önemli pozisyonlarda çalışan Hafize Gaye Erkan’ı getirebileceği konuşuluyor. Şimşek’in önceki dönemde etkin pozisyonda yer alan kimi bürokratları da değiştireceği iddia ediliyor.

Dışişleri


Erdoğan’ın sürpriz kararlarından biri, uzun yıllardır MİT Müsteşarı olarak görev yapan, 15 Temmuz’dan sonra bile bu görevde tuttuğu Hakan Fidan’ı Dışişleri Bakanı olarak görevlendirmesi oldu.

Fidan, Dışişleri kadrolarıyla yakından çalışan, bakanlığı tanıyan bir isim olarak gösteriliyor. Dışişleri Bakanlığı geleneğinden gelen ve Çavuşoğlu dönemindeki atama ve kararları eleştiren bürokratlar, Fidan’ı, bakanlığı tanıyan, dikkatli bir bürokrat olarak değerlendiriyor.

Partiden gelen öneriler

Erdoğan’ın önceki dönem kabinesindeki Soylu başta olmak üzere sert siyasi tartışmalara giren, polemikten kaçınmayan ve dahası bunu tercih eden isimler yer alıyordu. Bakanların önemli bir bölümünün de Cumhurbaşkanlığı kadrolarının gölgesinde kaldığı değerlendirmesi yapılıyordu.

Erdoğan’ın yeni dönemde ise öncekine göre nispeten daha bağımsız, AKP kadrolarına daha yakın, polemiklerden kaçınan, teknokrat isimlere yer verdiği, kabineyi bu anlamda “güçlendirmeyi” tercih ettiği değerlendirmeleri yapıldı. Özellikle partisinden gelen önerileri dikkate aldığı ifade edildi." (Kısa Dalga)

Yazının tamamı

Gündem Haberleri