Yılbaşı Fikirleri: Fırında Kremalı Patates

Evde yılbaşı geçirecekler için her sene olduğu gibi bu sene de bir kaç tarif yazdım. Bugün her ne yaparsanız yapın, yancı olarak olağanüstü yakışacak bir tarifim var. Fırında kremalı patates.

EVREN AYBARS


Yeni yıl için son haftaya giriyoruz artık. 2023'te neler neler oldu, şöyle bir geriye dönüp baktığımızda maalesef güzelliklerle hatırlanacak bir yıl olmadı. Türkiye tarihinin bugüne kadar en büyük felaketiyle başlayan bir yıl, sonrasında seçim, ekonomik çöküş falan derken geçti gitti.

Ben bu senenin insanımızın kalan hayallerini de ortadan kaldıran korkunç bir sene olduğunu düşünüyorum açıkçası. Çok ciddi paralar kazanan kişiler hariç ev sahibi olmayı geçtim, araba sahibi olmak bile artık çok daha zor.

Neyse belki 2024'le beraber bir değişiklik olur hayatımızda. Diyorum ama inanıyor muyum kendime belirsiz. Biz yine konumuza dönelim. Evde yılbaşı geçirecekler için her sene olduğu gibi bu sene de bir kaç tarif yazdım. Bugün her ne yaparsanız yapın, yancı olarak olağanüstü yakışacak bir tarifim var. Fırında kremalı patates.

Ana yemeğiniz ne olursa olsun, tavuk, hindi, kırmızı et veya balık, bu tarifi yanına koymak mümkün. Hepsiyle gayet güzel gidiyor, lezzeti güzel, yapması da bence oldukça kolay, sadece patatesi soyup ince dilimlere kesmek gerek, gerisi basit işler, karıştırma vs.

Ana yemek için Evren Aybars yılbaşı diye arama yaparsanız bir çok tarif bulabilirsiniz. Bu tarif tümüyle gayet güzel gider.

Malzemeler (6 kişilik):

- 6 adet orta boy patates
- 1 paket krema
- 1 adet muskat cevizi
- 2 dal taze biberiye
- 2-3 diş sarmısak
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1-2 tatlı kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
-50 gram rendelenmiş parmesan
- 1 su bardağı taze kaşar

Öncelikle, patatesleri güzelce yıkayıp kabuklarını soyun. Daha sonra, patatesleri incecik dilimler halinde kesin. İyi ve iri bir bıçakla kesmek kolay olabilir, ancak evinizde sebze dilimlemek için uygun bir mandolin, rende veya mutfak robotu varsa, patatesleri bir iki dakikada dilimleyebilirsiniz. Önemli olan, patateslerin olabildiğince ince olmaları, 1-2 mm kalınlığında dilimler olursa katman katman çok keyifli bir yemek olur.

Sonra, bir kabın içine sarımsakları ve muskat cevizinin yaklaşık çeyreğini rendeleyin (rendelenmiş muskat kullanacaksanız yarım çay kaşığı). Taze biberiye dallarından yaprakları yukarıdan aşağıya doğru çekerek sökün ve bıçakla biraz kıyın. Tuzu ve karabiberi, en sonunda da kremayı katıp hepsini iyice karıştırın. Eğer kremanız çok katıysa, biraz sütle açabilirsiniz. Sonra, kremanın içine 50 gram kadar rendelenmiş parmesan peyniri ekleyin ve karıştırın. Parmesan burada isteğe bağlı, arzu ederseniz daha fazla da koyabilirsiniz, arzu ederseniz hiç koymadan da olur. Fiyatı oldukça yüksek, o bakımdan koymasak olmaz mı diyenler için, tabii ki olur. İsterseniz yerine alternatif olarak sert bir İzmir Tulum rendesi kullanabilirsiniz.

Bir cam fırın kabının içini zeytinyağıyla yağlayın ve patatesleri kat kat dizmeye başlayın. Her katın üstüne de 2-3 kaşık kadar kremalı karışımdan dökün. Elinizdeki patateslerin hepsi fırın kabına yerleştikten sonra kalan kremalı karışımı da tepesine yayın ve önceden 180 dereceye ısıttığınız fırına atın.

Yaklaşık yarım saat kadar bu şekilde piştikten sonra (arada bir bıçakla kontrol edebilirsiniz, patateslerin yumuşamasını beklemek gerek) üstüne bütün taze kaşarı yayın ve tekrar fırına atın. Kaşar iyice eriyip hafiften kızarmaya başlayınca patatesler hazır.

Servis yapmadan önce en az bir 15-20 dakika bekleyin, hem biraz yemek kendini toplar, hem de dilim damağım yandı diye peşime düşmenize gerek kalmaz.

Hepinize çok keyifli bir pazar günü diliyorum.

Gündem Haberleri