Azınlık hastane vakıflarında yönetmelik yok, aday var

Balıklı Rum Hastanesi Vakfı için Rum toplumundan ilk aday çıktı. Ünlü doktor Afksendiyos Kalangos, dün düzenlediği toplantıda adaylığını duyurdu.

MELİKE ÇAPAN

Kısa Dalga - Azınlık hastane vakıfları 10 yıl aşkın süredir yapamadıkları seçim için yeni bir yönetmelik bekliyor.

18 Haziran 2022 tarihinde 10 yıl sonra yeni bir yönetmeliğe kavuşan azınlık vakıfları, yeni yönetmelikte hastane vakıflarının seçimlerin ayrılmasını öngören madde ile karşı karşıya kalmıştı. Tartışmalı geçen seçim sürecinde vakıflar yönetim kadrolarını yenilerken hastane vakıfları ise ayrı bir yönetmeliğin çıkmasını bekliyor.

2023 yılının Aralık ayına kadar çıkartılacağına dair söz verilen yönetmelik hala çıkmadı. Buna rağmen, hem Ermeni toplumunda hem de Rum toplumunda hastane vakıfları için adaylar belirlenmeye başladı.

Ermeni toplumunda Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı için Dikran Gülmezgil ve Toros Alcan adaylığını açıklarken bugün ise Rum Rum toplumundan ilk adaylık açıklaması geldi.

Kalp damar cerrahisi alanında Türkiye'nin önemli doktorlarından Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos Balıklı Rum Hastanesi için adaylığını açıkladı.

Galata Rum Okulu'nda düzenlediği toplantıda adaylığını duyuran Prof. Dr. Kalangos, yakın zamanda hastane vakıfları için yönetmeliğin çıkmasını umduğunu dile getirdi.

Sağlık hizmetlerinde iyileştirme sözü

Balıklı Rum Hastanesi'ne ilişkin projelerinden bahseden Kalangos, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Hastanenin acil servisinin kuvvetlendirilmesi gerektiğini söyleyen Kalangos ayrıca radyoloji, biyokimya, girişimsel radyoloji alanlarına yatırım yapılacağını ifade etti.

Rum toplumunun Balıklı'dan ücretsiz faydalanması gerektiğini söyleyen Kalangos, bu konuda çalışmalar yapacağını ve özellikle yaşlıların acile ulaşımını kolaylaştıracak bir acil kırmızı telefon hattının hayata geçmesinin önemini vurguladı. Özellikle yaşlıların bakımını üstlenmek ve ücretsiz tedavi sağlamak için vakıftan ayrı bir fonun yardım için oluşturulması gerektiğini belirten Kalangos, ayrıca yaşlılar yurdunda özel odalar ve yaşam alanları hazırlanması gerektiğini söyledi.

Kalangos, tüm bu projelerini hayata geçirmek için sağlık alanında fonlar bulacağını ifade ederken hastaneni işletilmesinin profesyonel işletmelere bırakılacağının altını çizdi.

Balıklı'da üniversite hastanesi projesi

Prof. Dr. Kalangos, Balıklı için rafta duran bir projesini de açıkladı. Balıklı Rum Hastanesi'ni üniversite hastanesine çevirmek istediğini söyleyen Kalangos, tüm Rum vakıflarının bu projeye ortak olmasını da istedi. Üniversite hastanesine dönmesiyle Balıklı'nın kalitesinin daha da artacağına savunan Kalangos, Rum toplumunun boş kalan mekanların bu üniversite bünyesinde değerlendirilebileceğini söyledi. Kalangos, "Okullarımız var ancak sınıflarımız boş. Bunları dolduracak insanlarımız var. İyi bir üniversite kuracağız" dedi.

Kalangos, Rum toplumunun daha fazla dışarıya göç vermemesi için bu üniversitenin yeni iş imkanı sağlayacağını altını çizdi.

Ayrıca Kalangos, kendi kurduğu eğitim ve sağlık vakfı Kalangos Vakfı'nın da bir fiil olayın içine girmeye hazır olduğunu söyledi.

"Kişisel menfaat siyasetine son"

Sunum sonrası hem cemaatin hem de basının sorularını yanıtladı. Kalangos, Kısa Dalga'nın da sorularına yanıt verdi.

Soru: Hastaneye yönelik projelerinizi anlattınız ancak Balıklı çok mülke sahip bir vakıf. Vakfın yönetimi için planlarınız nelerdir?

Kalangos: Balıklı mülkleri olan bir vakıf. Zaten bu mülkleri sayesinde Balıklı ayakta kalabilmiş. Bu mülkler nasıl idare edilmiş, ne yapılmış hiçbir şeffaflık yok. Bazı şeyler duyuyorum tüylerim ürperiyor. Artık kişisel menfaat yüzünden vakıflara girme siyasetine son. Kişisel menfaat yüzünden vakıflara girmek isteyen insanlarla çalışmayacağım. Balıklı'yı da kendi vakfıma nasıl çalıştıysam çocuğum gibi benimseyip çalışacağım. Mülklerin ne yapıldığını şu an bilmiyorum. Bu sunumdan önce gönül arzu ederdi ki ziyaret edip bir takım şeylere bakabileyim ama o cesareti kendimde bulamadım. Çünkü "sen yönetim kurulunda değilsin, ne işin var" derlerdi. Sorunuza bu açıdan daha iyi cevap vermeyi isterdim ama maalesef o verilere ulaşamadım.

-Hastanenin işletilmesi özelleştirilecek. Vakfın ve hastanenin işleyişi ayrı olacak. Mülkleredn gelen para yine vakfın misyonuna göre yardım amaçlı olarak kullanılacak.

Soru: Vakıf yönetimi için nasıl bir ekip kuracaksınız?

Kalangos: Seçim yönetmeliği içinde belirlenmiş bir liste vardır. İki muhasebeci, bir avukatın olması lazım, bir doktorun olması lazım. O liste yönetmelik şartlarına göre düzenlenir. Daha başta konsensus olması lazım. Aklımda birtakım isimler var. Fakat o listeyi tek başım yapacak değilim. Dolayısıyla istişareler yapılacak, sonuçta oraya fayda sağlayabilecek, benimle aynı zihniyeti paylaşanlar listede yer alacak. Bu kadar basit.

Soru: Ankara ile temasa geçecek misiniz?

Kalangos: Geçmişte sayın Cumhurbaşkanı ile özellikle bu Balıklı Vakfı konusunda temaslarımız oldu. Adımı görünce kendisine sürpriz olmayacak. Daha önce projelerim hakkında bilgilendirmiştim kendisini. Fakat tabii ki en son sözü de devlet söyler. Bu iş böyledir.

Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos kimdir?

Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos 11 Eylül 1960’ta İstanbul Yeşilköy’de eski İstanbullu bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. İç hastalıkları uzmanı olan babası Dr. Konstantin Kalangos, semtindeki ihtiyaç sahiplerine ücretsiz tıp hizmeti sunan bir hekim olmasıyla tanınır. Dr. Konstantin Kalangos’un 2004 yılında vefatından sonra, 2008 yılında ismi Yeşilköy’de bir caddeye verilmiştir.

Kalangos, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden 1984 yılında birincilikle mezun oldu. Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kalp ve damar cerrahisi uzmanlığını tamamladı. 1987-1988 yılları arasında Londra'da Maghdi Yacoub’dan, 1991-1993 arasında Alain Carpentier’den ve 2000-2001 arasında Paris'te Yves Lecompte’den kardiyovasküler cerrahi alanında üst uzmanlık eğitimi almaya devam etti.2,3 Sağlık Yönetimi alanında Cenevre Üniversitesi'nden mini MBA derecesine sahiptir.

Askerlik sonrası Kalangos, Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmıştı.

1993 yılında göreve başladığı Cenevre Üniversite Hastanesi’nde 1998’de Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü kürsü başkan yardımcılığına, 2001’de kürsü başkanlığına ve 2011’de Kardiyovasküler Merkezi’nin direktörlüğüne atandı. Cenevre Üniversitesi'nde önce profesör, 2006 yılında da ordinaryüs profesör ünvanını aldı. 2015 yılı sonuna kadar burada görev yaptı.

2016-2019 yılları arasında Yunanistan Atina Mitera Hastanesi'nde Çocuk ve Doğuştan Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.

Halen İstanbul'da Koç Üniversitesi Hastanesi’nde kardiyovasküler cerrahi profesörü, Yunanistan Atina'daki Atina Euroclinic Hastanesi'nde Konjenital Kalp ve Trakeal Hastalıklar Merkezi Başkanı olarak görev yapmaktadır. (Haber Merkezi)

Ekonomi Haberleri