Enflasyonun son 27 yılın zirvesine çıktığı komşu Yunanistan'da, iktidardaki muhafazakâr Yeni Demokrasi hükümeti asgari ücrete bir yıl içinde ikinci kez zam yaptı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, küresel çaptaki enflasyonun ülkede düşük gelirlileri vurduğunu söyleyerek, asgari ücretin 1 Mayıs'tan itibaren 50 euro zamla ayda 713 euroya yükseleceğini açıkladı. Bununla birlikte, vergi düşmesi sonrası 613 euroya inen yeni asgari ücrete muhalefet ve sendikalardan tepki yağıyor.
MİÇOTAKİS'TEN İTİRAF
Miçotakis, bu kararla yaklaşık 650 bin çalışana zam yapıldığını belirterek "Herkesin yüzünde gördüğüm ortak ızdırap, uluslararası enerji krizi ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle elektriğin, benzinin, süpermarketlerdeki fiyatların artması nedeniyle yükselen maliyetler" dedi. "Ülkemizdeki maaşlar gerçekten düşük" itirafında bulunan Miçotakis, "10 yıl süren mali krizin yaraları hâlâ iyileşmedi ve şu an küresel çaptaki enflasyon artışı, herkesten önce düşük gelirlileri ve işsizleri etkiliyor. Bugünkü kararımın odak noktası onlar" diye konuştu.
SYRIZA 800 EURO ÖNERDİ
Ancak Yunanistan Başbakanı'nın açıkladığı zam oranı muhalefet ve sendikalar tarafından yetersiz bulundu. Vergi sonrası sadece 44 euroluk bir net artış yapıldığına dikkat çeken muhalefet, zammı 'cep harçlığı' olarak niteledi. Syriza asgari ücretin 800 euroya çıkarılması çağrısında bulunurken, sosyalist Pasok da 751 euro önerisi getirdi.
ENERJİNİN EN PAHALI OLDUĞU AB ÜLKESİ
Yunanistan'daki muhafazakâr hükümet, aylık asgari ücrete ocak ayında yüzde 2 oranında zam yaparak 663 euroya çıkarmıştı. Yeni artışla, zam oranı yüzde 9.7 olacak. Ülkede mart ayında yüketici enflasyonu yüzde 8.9'a yükselerek, son 27 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Doğalgaz fiyatları yıllık bazda yüzde 68.3, elektrik fiyatları ise yüzde 79.3 oranında artmıştı. Ay başında başkent Atina'da binlerce kişi, hükümeti 'derinleşen kriz' nedeniyle protesto etmişti.
Geçtiğimiz yıldan beri ev ve işyerlerine elektrik ve doğalgaz faturaları için yaklaşık 4 milyar dolar yardım yapan Yunanistan hükümeti, Avrupa Birliği'nin (AB) bu konuda bir adım atmaması halinde fiyatlara müdahale edeceğini de açıklamıştı. Resmi verilere göre, Yunanistan halkı AB içinde en yüksek enerji faturalarını ödüyor. (Kısa Dalga)