Müze statüsü kaldırılarak camiye dönüştürülen Ayasofya'nın 1500 yıllık İmparator Kapısı'nda meydana gelen hasar Yunanistan'ın tepkisini çekti. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında, kapıdaki tahribat 'vandalizm' olarak nitelenirken, sorumluların hesap vermesi istendi.
Açıklamada, "Bir Dünya olan Ayasofya'nın İmparator kapısına yönelik vandalizmin görüntüleri bizde tiksinti ve üzüntü uyandırıyor. Yetkili makamları, sorumluların adalete teslim edilebilmesi için gerekeni yapmaya ve anıttaki hasarı derhal onarmaya çağırıyoruz" denildi.
İKİ MÜFETTİŞLE İNCELEME
Her gün yüzlerce kişinin gittiği düşünülen Ayasofya'nın İmparator Kapısı'ndaki tahribat, Sanat Tarihi Derneği'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımla duyulmuştu. Paylaşımda, yetkililerin kamera kayıtlarının olmadığını ve kapıyı tamir edeceklerini söylediklerinin belirtilmesi de dikkat çekmişti.
Sosyal medyada yükselen tepkilerin ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü, İmparator Kapısı'nda tahribatla ilgili inceleme başlatıldığını duyurdu. Açıklama, "Ayasofya Camii İmparatorluk Kapısı'nın tahribatına yönelik incelemenin yapılması için idari ve teknik olmak üzere iki müfettiş görevlendirilmiştir" denildi.
İBB, YASALARDAKİ HAPİS CEZASINA DİKKAT ÇEKTİ
İBB ise olayın savcılığa taşınması çağrısında bulunmuştu. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, sosyal medya hesabından şöyle demişti: “Ayasofya’nın tarihi kapısının özel bir çaba ile tahrip edilmesi çok acı. Bu tahribatı yapan kişi veya kişiler kamera kayıtları ile tespit edilmeli. 1. Derece tarihi yapı Ayasofya’ya kasten zarar vermeleri nedeniyle konu 2863 sayılı Kanun 65. maddesi uyarınca savcılığa taşınmalı. Bu işlem tarihi yapıya kasten zarar verme ve tahrip etme suçudur. Kanunda karşılığı ‘iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıdır.” (Kısa Dalga)