Kısa Dalga- Anadolu'nun zengin kültürel mirası, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu topraklardan kaçırılan eserler, yurt dışında sergilenmişti.
Ancak, son yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yoğun çalışmaları sayesinde bu eserler yeniden Türkiye'ye kazandırılıyor. Bu yıl, yurt dışına kaçırılan 19 tarihi eser ve kültür varlığı Türkiye'ye getirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki ekipler, kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele kapsamında yurt dışında izini sürdükleri eserleri Türkiye'ye kazandırmak için çalışıyor.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün "Yurtdışından İadesi Sağlanan Eserler" verilerine göre, bugüne kadar 25 bin 526 tarihi eser ve kültür varlığı yurt dışından Türkiye'ye getirildi.
En çok eser iadesi yapılan ülke Almanya
1980'den bu yana 17 ülkede gerçekleştirilen 152 çalışmanın sonucunda birçok tarihi eser Türkiye'ye iade edildi. En çok eser iadesi yapılan ülkeler arasında Almanya, Hırvatistan, Bulgaristan, İngiltere, ABD ve Sırbistan bulunuyor. Almanya'dan 8 bin 670, Hırvatistan'dan 4 bin 147, İngiltere'den 3 bin 743, Bulgaristan'dan 3 bin 61, ABD'den 2 bin 600 ve Sırbistan'dan 1.865 eser getirildi.
Bir müzayede evinde satışa sunulan mermer Kore Torsosu, İngiltere'de yürütülen çalışmalar sonucunda Türkiye'ye iade edildi.
Boubon Antik Kenti kökenli bronz imparator heykeli, 2011'de müzayedede satın alan kişinin eserin yasa dışı geçmişini öğrenmesiyle Antalya'ya getirildi. Floransa Savcılığı'nın soruşturması kapsamında ele geçirilen 11 pişmiş toprak eser de Türkiye kökenli olduğu kanıtlanarak teslim alındı.
6- 11 Pişmiş Toprak Eser
Kaynak Ülke: İtalya
Dönem: Çeşitli Antik Dönemler
7- Mermer Yazıt Parçası
Kaynak Ülke: İsviçre
Dönem: Milet Antik Kenti
8- Lekythos Türü Pişmiş Toprak Vazo
Kaynak Ülke: ABD
Dönem: Roma Dönemi
9- Kur'an-ı Kerim
Kaynak Ülke: İngiltere
Dönem: 16. Yüzyılın Başları
Yazarı: Hattat Mustafa Dede (Sultan II. Abdülhamit'in Koleksiyonundan).(Haber Merkezi)