Yurtdışında oy verme yarın başlıyor: Oyların saklanacağı odaya 13 gün girilemeyecek, anahtar sadece 4 kişide olacak

Avrupa'da Almanya'dan sonra en çok Türk seçmenin bulunduğu Fransa'da, 397 bin 88 kayıtlı seçmen sandığa davet edildi. Bunlardan 153 bini Paris'te Perşembe günü oy kullamaya başlayacak. Seçim süreci 13 gün devam ettikten sonra 9 Mayıs'ta sona erecek.

Yurt dışında yaşayan 3 milyon 416 bin 118 seçmen yarın 77 ülkede kurulan sandıklarda oy kullanmaya başlayacak. Seçmen kütükleri yenilendi, adresler bildirildi, yeni listeler netleşti.

Buna göre Avrupa'da Almanya'dan sonra en çok Türk seçmenin bulunduğu Fransa'da, 397 bin 88 kayıtlı seçmen sandığa davet edildi. Bunlardan 153 bini Paris'te Perşembe günü oy kullamaya başlayacak. Seçim süreci 13 gün devam ettikten sonra 9 Mayıs'ta sona erecek.

VOA'dan Arzu Çakır'ın haberine göre Fransa'da başkent Paris'teki Başkonsolosluk binasının yanısıra, Bordeaux, Lyon, Strasbourg, Nantes ve Marsilya kentlerindeki konsolosluk binalarında oy kullanılacak.

Ancak hem sandığa ulaşımı kolaylaştırmak hem de seçmen sayısının daha fazla olduğu Lyon, Paris ve Strasbourg’daki yükü azaltmak amacıyla bu yıl üç kente yeni seçim büroları eklendi.

Sandık güvenliği nasıl sağlanacak?

Fransa'da oy kullanma işlemi 27 Nisan-9 Mayıs tarihleri arasında 13 gün boyunca devam edecek.

Her gün kullanılan oylar bir devlet görevlisi ve 3 siyasi parti görevlisinin yetkisi ve diğer partilere ait "müşahitlerin" gözlemi altında sayılarak konsoloslukta kilitli bir odada tutulacak.

Geçtiğimiz seçimlerde ilk üçe giren AKP, CHP ve HDP kendi adlarıyla seçimlere girmediği için, MHP'nin temsilcileri Sandık Kurulu'nda görev alacak.

Yeşil Sol Parti, İyi Parti, Saadet Partisi ya da diğer tüm parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcisi de "müşahit/gözlemci" sıfatıyla seçimleri izleyebilecek.

13 gün boyunca oyların saklanacağı odaya girilemeyecek.

Oylar Ankara’ya teslim edilene kadar herkesin oyların güvenliği için çalışacağını belirten AKP temsilcisi İbrahim Kılıç, "Anahtarlar başkonsolosta ve 3 büyük parti temsilcisinde olacak. Sandık Kurulu'nda 2 memur üye ve 3 partili üye var. Ama bu diğer parti ve derneklerin gelmesine de engel değil. İstedikleri kadar müşahit gönderebilirler. Örneğin HDP Sandık Kurulu dışında olduğu halde Kurul'a dahilmiş gibi her zaman aramızdalar. Bizimle havaalanına kadar geliyorlar, elbette onların da hakkıdır, gelsinler. Ben bu konuda bir sorun yaşanacağını zannetmiyorum” diyor.

HDP olarak bugüne kadar bir sorun yaşamadıklarını belirten Yeşil Sol parti temsilcisi Yusuf Şahin seçimlere bu adla girdikleri için sandıkta görev alamadıklarını, müşahit olarak görev yapacaklarını söyledi.

Oyların taşınması süreci nasıl işliyor?

Yusuf Şahin, bir oyun sandığa düşmesinden Ankara'da açılmasına kadar yaşanan süreci VOA Türkçe’ye anlattı.

Şahin, "Her akşam sandıklar açılıyor. Zarflar açılmıyor, oy zarflarını sayıyoruz, oylar kapalı bir şekilde torbaya konuluyor. Süreç 9 Mayıs’ta bitince oyların 11 Mayıs'ta Lyon'a gelen uçağa gönderilmesi için akşam otobüs geliyor. Otobüsün her tarafını kontrol ediyoruz. Torbaları göz önünde, otobüs koltuklarına koyuyoruz. Sandıklarda görevli parti yetkilileri otobüsle gidiyor. Biz de arabayla Lyon'a kadar takip ediyoruz. Ardından Lyon'a gelen uçağın içini kontrol ediyoruz. Uçakla Ankara'dan belirlenen parti temsilcileri de geliyor. Ankara'dan gelen kendi parti temsilcilerimize oyları teslim ediyoruz.” diye konuştu.

Daha sonra oyların Ankara'da ATO'nun saklama odasına götürüldüğünü belirten Şahin, oradaki saklama odasının da kilitlerle korunduğunu hatırlattı ve parti temsilcilerinin saklama odasının önünden seçim sabahına kadar ayrılmadıklarını söyledi.

Yusuf Şahin, “14 Mayıs sabahı, buradan giden oylar bölgelere göre pay ediliyor ve doğal olarak yurt dışından giden ekip ya da oradaki sandık müşahitleri teslim alıyor ve akşam saat 17.00'de de sayıma başlıyorlar." sözleriyle sürecin son aşamasını anlattı.

CHP Fransa Temsilcisi Uğur Güven de sandık güvenliğinin kendileri için çok önemli bir konu olduğunun altını çizdi.

"Konsolosluk bizi sandıklar gediğinde arıyor. Sandıkları alıp Konsolosluğa getiriyoruz. Konsolosluğun arkasında çok büyük bir bölüm var. Burada ne kadar sandık, oy, eşya geldi, ne kadar araç-gereç geldi, hepsiyle ilgili tutanak tutuyoruz. Yalnızca anahtar taşıyan herkesin bulunmasıyla kapıları açıyoruz. Her şey bizim gözlemimiz altında oluyor” sözleriyle süreci anlattı.

Güven, “Seçim tamamlandıktan sonra tutanaklar tutulup ıslak imzalar atıldıktan sonra herkes birer tutanak alıyor. Buradaki arkadaşların görevi orada bitiyor. Bizler parti içinde çalışan insanlar olarak bunları tekrar kontrolden geçiriyoruz. Ertesi gün hazırlıklarını yapıyoruz. Güvenlik kamerasıyla korunduğunu da biliyoruz. Hiçbir sorun yaşamadık, yaşayacağımızı da sanmıyorum" diye konuştu.

Yazının tamamı

Politika Haberleri