SİNAN TARTANOĞLU
Daha önce Din, Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin ilkokul 1. 2. ve 3. sınıflarda da zorunlu olması, tüm liselerin müfredatına Osmanlı Türkçesi dersinin seçmeli olarak eklenmesi ve zorunlu eğitimin 4+4+4 olmak üzere 13 yıla çıkarılması gibi “tavsiye” kararlarının alındığı Şûra için mevcut “en yüksek danışma kurulu” yerine “bilimsel danışma kurulu” tanımı yapıldı.
MEB, Millî Eğitim Şûrası yönetmeliği 23 Mart’ta yürürlükten kaldırıldı. Yönetmeliğin yürürlükten kaldırılması ile “Milli Eğitim Şûrası’nın artık toplanmayacağı” yönünde haberler yapıldı. Millî Eğitim Bakanlığı, aynı gün yaptığı açıklamada; Milli Eğitim Şûralarının artık yönetmelik ile değil yönerge doğrultusunda düzenleneceğini yeni yönergenin de Mart 2024 tarihli Tebliğler Dergisi’nde yayınlandığını bildirdi.
"Yüksek Danışma Kurulu”ydu, "Bilimsel Danışma Kurulu" oldu
Yeni yönerge ile bazı değişiklikler yapıldı. Milli Eğitim Şûrası’nın “Bakanlığın en yüksek danışma kurulu” olduğu yönündeki tanım değiştirildi. Bunun yerine Şûra için, “Bakanlığın bilimsel danışma kurulu” tanımı yapıldı.
Vekiller tabii üye olmaktan çıkarıldı
Yönetmelikten yönergeye geçiş ile birlikte; TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve üyeleri; Şûra’nın tabii üyesi olmaktan çıkarıldı. Milletvekillerinin üye olarak Şûra’ya davet edilmesi kuralı benimsendi.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelikte, Şûra’nın, dört yılda bir toplanması esası benimsenmişti. Eski yönetmelikte, Milli Eğitim Bakanı’nın gerektiğinde Şûrayı olağanüstü olarak toplantıya çağırabileceği belirtilmişti. Yeni yönergede, Şûranın bakanın daveti üzerine toplanacağı belirtildi. Yani hem dört yılda bir toplanması usulünden hem de olağanüstü toplantı seçeneğinden vazgeçilmiş oldu.
Milli Eğitim Şûrası bugüne kadar 20 kez toplandı. 21. Milli Eğitim Şûrasının toplanmasına ilişkin çalışmaların devam ettiği açıklandı. Öte yandan, Milli Eğitim Şûralarının ilkinden 20.’sine kadar dört yılda bir toplanma şartının çoğunlukla sağlanamadığına dikkat çekildi.
19. Şûrada, ilk üçe de zorunlu din dersi “tavsiye" edilmişti
Aralık 2014’te toplanan 19. Milli Eğitim Şûrasında; “İlkokul 1, 2 ve 3. sınıflarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin konulması” ve bu dersin öğretim programlarında çoğulcu anlayışa yer verilmesi tavsiye kararı alınmıştı. Aynı Şûra’da ayrıca; “Osmanlı Türkçesi dersinin sosyal bilimler lisesinde olduğu gibi, Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde de zorunlu ders olarak, diğer öğretim kurumlarında ise seçmeli ders olarak okutulması” tavsiye edilmişti. Şûrada, “Alkollü içki ve kokteyl hazırlama” dersinin Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin ders çizelgelerinden kaldırılması kararı alınmıştı.
4+4+4, şûrada tartışılmıştı
4+4+4 eğitim sistemi, ilk olarak Kasım 2010’da toplanan 18. Milli Eğitim Şûrası’nda teklif edilmişti. “Tavsiye” kararında; “Zorunlu eğitim, öğrencilerin yaş grupları ve bireysel farklılıkları göz önünde bulundurularak; 1 yıl okul öncesi eğitim, 4 yıl temel eğitim, 4 yıl yönlendirme ve ortaöğretime hazırlık eğitimi ve 4 yıl ortaöğretim olmak üzere öğrencilere farklı ortamlarda eğitim almaya fırsat verecek şekilde 13 yıl olarak düzenlenmelidir” ifadeleri kullanılmıştı. (Kısa Dalga)