Anadolu Kültür’den Türkiye-Yunanistan projesi: Karşı / Καρσί

Anadolu Kültür, Türkiye-Yunanistan arasında kültür sanat yoluyla iki ülke arasındaki toplumsal diyaloğun gelişmesini sağlayacak Karşı / Καρσί projesini başlattı.

Anadolu Kültür, tarihin en uzun hem en yakın hem en itilaflı iki komşusu Türkiye-Yunanistan arasında yeni bir kültür sanat projesine imza attı.

Politik nedenlerle gündemleri zaman zaman iyice kızışan iki komşu arasında birçok kültür-sanat kurumu ya da sivil toplum kuruluşları bugüne kadar iki ülkenin toplumlarının yakınlaşması için çeşitli etkinlikler düzenledi. Bu kez iki komşu için Anadolu Kültür, Atina’dan ortakları TAVROS ve NOUCMAS ile işbirliğiyle başlattığı yeni projesi "Καρσί / Karşı: Kuzey Ege'de Buluşmalar" ile toplumlar arasında diyaloğun gelişimine katkı sunacak.

Bu ay itibariyle projeyi başlatan Anadolu Kültür, proje kapsamında yerel sanatçıları, kültür emekçilerini ve izleyicileri bir araya getirerek, tabandan filizlenen bağlantılar ve kalıcı sanatsal ortaklıklar aracılığıyla sınır ötesi diyaloğun sürmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

İki ülkeden 8 farklı kurumun (Lesvos Solidarity (Midilli) ile Seyir Derneği (Ayvalık), CARR (Sakız) ile Maquis Projects (İzmir), Photonisos (Samos) ile Sarı Denizaltı Sanat İnisiyatifi (Bergama) ve Patmos Ceramic Tiles (Patmos) ile sub (Çanakkale) katıldığı projede toplam 16 sanatçı çalışma yapacak.

‘Toplumlar görünmez bir sınırla ayrılıyor, aynı suyla birleşiyor’

Projenin detaylarını Anadolu Kültür Ulusötesi projeleri yürüten program koordinatörü Aysu Arıcan ile konuştuk.

8 yıldır Anadolu Kültür bünyesinde çalışan Aysu Arıcan, ulusötesi projelerde görev üstleniyor. Karşı projesinin geliştirilmesinde de yer alan Arıcan, projeyi anlattı:

“Atina’dan ortaklarımızla 2 yıl önceden konuşmaya başladığımız bir projeydi. Fonun bulunması, projenin hazırlanması derken yeni başlayabildik. Mübadelenin 100’üncü yılına yetiştirmek istesek de olmadı. Ancak yine de Mübadelenin öncesi ve sonrası konuşmak istediğimiz bir konu. Bunun yanı sıra kültür sanat kurumlarının da bir araya geldiğinde ne konuşacağı, bölgeye dair ortak sorunlar ve çözümlerin ele alınacağı toplulukları/kurumları her iki ülkeden eşleştirdik.”

Arıcan, projenin Kuzey Ege’deki birbirine çok yakın bulunan ancak bir sınırla ayrılan mekanların, toplukların yakınlaşmasını amaçladığını söyledi. Arıcan, “Toplumlar, mekanlar görünmez bir sınırla ayrılıyor ama ortak bir akışkan suyla birleşiyor. Aynı ekoloji, aynı coğrafyayı paylaşıyor. En basit haliyle düşündüğümüzde bir deprem oluyor, her iki taraf da hissediyor. Birleştiğimiz çok nokta var. Ancak bu toplumlar arasında çok fazla diyalog yok. Dolayısıyla bu diyaloğu başlatmak ve sürdürmek istiyoruz. Politik söylemlerin ötesine geçecek yerel söylemler üretmeyi hedefliyoruz” dedi.

“Türkiye - Yunanistan arasındaki ilişki turizme indirgenmemeli’

Anadolu Kültür’ün daha önce de Yunanistan’dan sanatçılarla birçok kültür sanat faaliyeti düzenlediğini hatırlatan Arıcan, ancak geçmişten bugüne yapılan birçok kültür sanat faaliyetinin sonucunda iki ülke arasında kalıcı diyaloğun kurulmadığının altını çizdi. Arıcan, “Derinleştirmek istediğimiz bir taraf bu. İnsanların birbirini daha iyi tanıması, daha uzun vadeli ilişkileri kurmayı amaçlıyoruz. Bunun ilk kez olduğunu iddia etmiyoruz ama daha kalıcı olmasını arzuluyoruz. Türkiye-Yunanistan arasındaki ilişki yalnızca turizme indirgenmemeli. Konuşabileceğimiz ve bulaşabileceğimiz birçok konu var” dedi.

‘Fon kaynağı bulmak zor’

Arıcan projenin sadece Kuzey Ege ile sınırlı kalmasının sebebinin yeterli fon kaynağı bulamamakla ilgili olduğunu ifade ederken Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin kültürel diplomasi açısından önemli olsa da fon kaynağı bulmanın çok zor olduğunu dile getirdi.

Çanakkale, Ayvalık, İzmir, Bergama, Samos, Patmos, Sakız ve Midilli’yi kapsayan projede yerelde aktif olan kültür sanat kurumları tercih edilirken, seramik, fotoğraf, film, sanat aracılığıyla ekolojinin sürdürebilirliği gibi disiplinler yer alacak. Katılımcılar bu ay sonunda İzmir’de düzenledikleri toplantıyla bir araya gelecek ve 1 Şubat’ta da bölgenin hafızası ve kültürüne dair konuşmalar içeren bir kamusal etkinlik yapılacak.

Temmuz ayına kadar sürmesi planlanan projede kurumların karşılıklı ziyaretiyle gerçekleşecek çalışmalar sonucunda ortak bir yayınla nihayetlendirilecek.

Projeye dair haberleri takip etmek isteyenler Anadolu Kültür’ün instagram hesabından takip edebilir.

Dünya Haberleri