İsrail, bu kez Beyrut'un merkezini vurdu: 22 kişi öldü

İsrail, bu kez Beyrut'un merkezindeki mahalleleri hedef aldı. Saldırılar 22 kişi öldü, 117 kişi yaralandı. İsrail'in BM üssünü hedef almasına tepki büyüyor.

Kısa Dalga - İsrail savaş uçakları Lübnan'ın başkenti Beyrut'un merkezindeki en az iki mahalleyi hedef aldı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, hava saldırılarında en az 22 kişi öldürüldüğünü 117 kişi yaralandığını açıkladı.

BBC Türkçe'nin derlediği gelişmelere göre, saldırılardan birinin yapıldığı Basta mahallesi Beyrut'un merkezinde bulunuyor ve şehrin tarihi noktalarından biri olarak tanınıyor.

Hedef alınan Sefa saldırılardan kurtuldu

Güvenlik yetkilileri, İsrail'in saldırılardan birinde Hizbullah yöneticisi Vefik Sefa'yı hedef aldığını doğruladı. Aynı kaynaklara göre, Sefa saldırıdan kurtuldu.

Vefik Sefa, öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın kayınbiraderi. Hizbullah iddialarla ilgili henüz açıklama yapmadı.

Peş peşe iki saldırı

İsrail ordusu, saldırıdan önce herhangi bir uyarı yayımlanmadı. Saldırıda yaralananlar Amerikan Üniversitesi hastanesine kaldırıldı. Görgü tanıkları peş peşe iki saldırı yapıldığını, ikinci saldırının ilkinden daha güçlü olduğunu aktarıyor.

Lübnan'daki BM üs bölgesi vuruldu

Lübnan’ın güney sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler’in barış gücü UNIFIL’in bir gözlem noktası İsrail ordusunun tank ateşi ile hasar aldı.

Nakura'da vurulan üs bölgesinde iki barış gücü personelinin yaralandığı kaydediliyor. Gözlem kulesinde 'düşerek yaralanan' askerlerin Endonezya ordusundan olduğu belirtildi.

İsrail askerleri hedef gözeterek ateş etti

BM’den yapılan açıklamada son 24 saatte, gözlem noktalarının ‘defalarca isabet aldığı’ açıklandı. Üs bölgesindeki güvenlik kameralarına da İsrail askerlerince hedef gözetilerek ateş açıldığı ve etkisiz hale getirildiği ifade edildi.

'Uluslararası hukukun çok ciddi şekilde ihlali'

UNIFIL’in sözcüsü BBC’ye yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun bölgedeki faaliyetlerinin “derin endişe ve alarm” durumu yarattığını kaydetti. Sözcü Andrea Tenenti, barış gücünün hedef alınmasının “uluslararası hukukun çok ciddi şekilde ihlali” olduğunu söyledi.

Tenenti, vurulan mevzilerin BM gözlem noktaları olarak İsrail tarafından ‘çok iyi bilindiğini’ de savundu.

İsrail'in BM Büyükelçisi Danny Danon, Lübnan'daki UNIFIL'e ait güçlerin tehlikeyi önlemek için sınırdan 5 km geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Aziz Haq ise bu güçlerin yerlerinde kalacağını belirtti.

Birlikler 1978'den beri bölgede

İsrail’in işgal ettiği Lübnan topraklarından çekildiği 1978’den beri UNIFIL bölgede görev yapıyor. Endonezya 1200 askerle UNIFIL'e en fazla asker veren ülke.

İsrail ordusunun Perşembe akşamı Beyrut merkezine yönelik yeni hava saldırılarında da 18 kişinin öldüğü, 100'e yakın yaralı olduğu bildirildi.

AB: Lübnan'da bir çizgi daha aşıldı

Avrupa Birliği'nin dış politika sorumlusu Josep Borrell “Lübnan'da tehlikeli bir şekilde bir çizgi daha aşıldı” dedi.

Borrell, “Hiçbir gerekçesi olmayan bu kabul edilemez eylemi kınıyoruz” dedi.

BM’nin Lübnan’daki barış gücüne asker veren İtalya ve İrlanda Cumhuriyeti, BM gözlem noktasının vurulmasını kınadı.

1000 askerle bölgede olan İtalya’nın Savunma Bakanı Guido Crosetto, olay için “kabul edilemez” dedi. İsrail Büyükelçisi’nin ilgili bakanlığa çağrıldığı da kaydedildi. Bölgede 300 askeri olan İrlanda’nın Başbakanı Simon Harris “BM kaskı taşıyan barış gücü askerlerinin dokunulmaz sayıldığını” vurguladı. (Dış Haberler Servisi)

Dünya Haberleri