Kötü haberlerden bunaldınız mı? İşte dünyadaki bazı iyi gelişmeler!
Dünyada yaşananlar içinizi kararttı mı? İşte dünyada son bir haftada yaşanan iyi gelişmeler...
17
Kısa Dalga - Türkiye’de ve dünyada arka arkaya yaşananlar insanların üzerine kara bulutları çökertti. İşte karşınızda, çölde vaha niyetine dünyadan birkaç iyi haber…
27
İngiltere merkezli Positive News’in hazırladığı haftanın iyi haberlerinden birkaçı şöyle:
37
Hindistan körlüğe neden olan trahomu yendi
Hindistan, körlüğe yol açan en yaygın bulaşıcı hastalık olan trahomu halk sağlığı sorunu olmaktan çıkaran en son ülke oldu.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, daha 2005 yılında trahom Hindistan'daki körlük vakalarının %4'ünden sorumluyken, 2018’e gelindiğinde bu oran %0.008’e düştü. Bu başarı, sanitasyon koşullarının iyileştirilmesi, trahomun daha iyi izlenmesi ve teşhisi ile hastalık hakkında artan eğitim gibi bir dizi sağlık müdahalesinin sonucunda geldi.
WHO Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bunu mümkün kılmak için işbirliği yapan hükümeti, sağlık çalışanlarını ve ortakları tebrik ediyoruz” dedi.
47
Rahim ağzı kanseri tedavisinde yeni yöntem hayat kurtarıyor
Mevcut ilaçların daha iyi kullanımı, rahim ağzı kanserinden ölüm riskini %40 azaltabilir.
University College London (UCL) uzmanlarının yaptığı bir çalışma, standart kemoradyoterapiden (kemoterapi ve radyoterapinin birleşimi) önce uygulanan kısa bir kemoterapi tedavisinin rahim ağzı kanserinin tekrarlama riskini %35 oranında azalttığını ortaya koydu.
Araştırmanın baş yürütücüsü UCL’den Dr. Mary McCormack, "Bu yöntem, hastalarda kullanımı zaten onaylanmış ve ucuz olan mevcut ilaçlarla pozitif bir fark yaratmanın basit bir yolu. Bu yöntem halihazırda bazı kanser merkezleri tarafından benimsenmiş durumda ve bu kanser için kemoradyoterapi gören tüm hastalara sunulmaması için hiçbir sebep yok." dedi.
57
Küresel Güney’de bir enerji ‘devrimi başladı’
Küresel güneydeki ülkelerin beşte birinin elektrik üretiminde yeşil enerjinin payı, ortalama bir küresel kuzey ülkesinden daha yüksek.
ABD merkezli düşünce kuruluşu RMI’nin yeni analizinde, Brezilya gibi ülkeler dahil olmak üzere küresel güney ülkelerinin dörtte üçünün, yenilenebilir enerji maliyetlerindeki düşüşün temiz enerji teknolojilerinde bir "devrimi" tetiklediği bir "tatlı noktada" bulunduğunu belirtti.
Sonuç olarak, RMI, fosil yakıtlara olan elektrik talebinin küresel güneyde 2030’a kadar zirveye ulaşacağını öngördü. Bölgenin "başka yerlerde azalan fosil yakıt talebini desteklemeyeceği" de eklendi.
RMI’ye göre, küresel güney, dünya fosil yakıt rezervlerinin sadece %20’sini barındırıyor, ancak küresel yenilenebilir enerji potansiyelinin %70’ine sahip. Bu araştırma, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) geçen hafta yayımladığı ve 2030’a kadar küresel elektrik talebinin neredeyse yarısının yenilenebilir enerjilerle karşılanacağını öngördüğü raporun ardından geldi.
Hem RMI hem de IEA, değişimin hızlandırılması için daha fazla eyleme ihtiyaç duyulduğunu, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yeşil enerjiye yönelik dostane politikalar ve finansman maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini söyledi. RMI, “Cop29 yaklaşırken, ülkelerin politikalarının temiz enerji teknolojilerindeki yeni ekonomik gerçekliği yansıtmasının tam zamanı” dedi.
67
Timor-Leste, filaryazisi (elephantiasis) hastalığını ortadan kaldırdı
Sivrisinekler yoluyla bulaşan, sakat bırakan parazitik bir hastalık olan lenfatik filaryazis, artık Timor-Leste’de bir halk sağlığı sorunu değil, Dünya Sağlık Örgütü de sevindirici gelişmeyi bu hafta doğruladı.
Bu enfeksiyon genellikle çocukluk döneminde bulaşıyor ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde acı verici şekil bozuklukları, genellikle büyümüş vücut parçaları şeklinde ortaya çıkıyor.
Hastalığın ortadan kaldırılması, 2019 yılında Timor-Leste’de uygulanan ve WHO tarafından onaylanan üçlü ilaç tedavisi (IDA) sayesinde gerçekleşti.
Tayland, Sri Lanka ve geçen hafta itibarıyla Brezilya, lenfatik filaryazisi yakın zamanda ortadan kaldıran diğer ülkeler arasında yer alıyor.
77
ABD, Yerli toplulukların liderliğinde yeni bir deniz rezervine kavuştu
ABD'de bir ilk olarak, Yerli topluluklar, Kaliforniya açıklarında oluşturulan geniş bir deniz rezervinin ortak koruyucuları yapıldı.
4.500 mil kareden fazla bir alanı kapsayan Chumash Mirası Ulusal Deniz Koruma Alanı, San Luis Obispo ve Santa Barbara kıyılarındaki ekolojik açıdan önemli suları içeriyor. Mavi balinalar, derisiz kaplumbağalar ve güney deniz samurları burada bulunan türler arasında.
ABD’nin üçüncü en büyük deniz rezervi olan bu koruma alanı planları hafta sonu açıklandı. Bu, uzun süredir suların korunması için kampanya yürüten Chumash Yerli topluluğu için bir zafer. Kuzey Chumash Kabilesi Konseyi başkanı Violet Sage Walker, “Bu tanınma, topluluğumuz için çok önemli bir an” dedi.
Rezerv için bir yönetim stratejisi henüz yayımlanmamış olsa da, çevreciler parkın oluşturulmasını memnuniyetle karşıladı.
Greenpeace kampanya lideri Arlo Hemphill, “Bu koruma alanı, kabilelerin ortak yönetimi yoluyla şekillenen yeni bir okyanus yönetimi dönemini temsil ediyor; geleneksel bilgi ve uygulamaların federal yönetim süreçlerine dahil edildiği bir model” dedi ve ekledi:
“Bu tarihi adım, vahşi yaşamı korurken kutsal alanları da güvence altına alıyor ve Chumash ile diğer kabilelerin atalarının sularına saygı gösteren bir okyanus yönetimi modelini benimsiyor.” (Dış Haberler Servisi)