Kısa Dalga - Fransa'da erken genel seçimlerin ardından başbakanlık krizi sürerken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan yeni bir hamle geldi. Macron, eski bakan Michel Barnier'i yeni başbakan olarak atadı.
Fransa Anayasası'na göre, cumhurbaşkanının istediği kişiyi başbakan atama yetkisi bulunuyor ancak siyasi geleneklere göre başbakan, en fazla oy alan parti ya da ittifaktan seçiliyor.
Macron, seçimin galibi solcu ittifakın ortak başbakan adayı Lucie Castets’i atamayı reddetmişti.
Cumhurbaşkanlığından açıklama
Fransız Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Macron'un eski Fransız Dışişleri Bakanı ve BREXIT müzakerecisi olan Michel Barnier'i ülkenin yeni başbakanı olarak atadığı belirtildi. Açıklamada, Michel Barnier'in "ülkeye ve Fransız halkına hizmet edecek birleştirici bir hükümet kurma" amacıyla görevlendirildiği belirtildi.
Bunun yanı sıra açıklamada, "Bu atama, Cumhurbaşkanının anayasal görevine uygun olarak Başbakan ve gelecekteki hükümetin mümkün olduğunca istikrarlı olma koşullarını sağlamasını ve mümkün olduğunca geniş bir şekilde birleşme şansı vermesini sağladığı benzeri görülmemiş bir istişare döngüsünün ardından geldi" ifadeleri kullanıldı.
Melenchon tepkili: Seçim sonuçları çalındı
Fransa'nın aşırı sol görüşlü LFI Partisi'nin Milletvekili Jean-Luc Melenchon, Emmanuel Macron'un Michel Barnier'i ülkenin yeni başbakanı olarak atamasının, temmuz ayındaki parlamento seçimlerinin sonucunun çalındığının göstergesi olduğunu söyledi.
Aşırı sağ destek vereceğine dair sinyal verdi
Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi ise, belirli koşulları karşılaması halinde Barnier'i hemen reddetmeyeceğinin sinyalini verdi. RN milletvekili Sebastien Chenu, Fransız medyasına yaptığı açıklamada, aşırı sağ partinin Barnier'in göç ve Fransa'nın oylama sisteminin değiştirilmesi konusunda neler söyleyeceğini bekleyeceğini dile getirdi. RN Başkanı Jordan Bardella da sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Genel politika konuşmalarını, bütçe kararlarını ve eylemlerini eldekilere göre değerlendireceğiz... Ve önümüzdeki haftalarda durum böyle olmazsa her türlü siyasi eylem yolunu saklı tutuyoruz" ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
Macron 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağın galip gelmesinin ardından siyaset arenasına "netlik" kazandırmak için Ulusal Meclisi feshederek erken genel seçime gitme kararı almıştı.
Solcu Yeni Halk Cephesi’nin en fazla milletvekili çıkardığı seçimlerde hiçbir parti ya da ittifak salt çoğunluk olan 289 milletvekiline ulaşamamış ve seçimler Fransa tarihinin en parçalı meclis tablosunu çıkarmıştı.
Macron, ülkesinin ev sahipliği yaptığı 2024 Paris Olimpiyatları boyunca yeni bir başbakan atamayacağını bildirmiş ve istifasını sunan Gabriel Attal hükümetinin bir süre daha görevde kalmasını istemişti.
Olimpiyat Oyunları boyunca askıya aldığı müzakereleri 23 Ağustos'ta başlatan Macron, seçimin galibi solcu ittifakın ortak başbakan adayı Lucie Castets’i atamayı reddetmiş ve müzakereleri sürdüreceğini bildirmişti.
Fransa'da erken genel seçimlerin ardından Ulusal Meclisin en büyük siyasi grubunu 193 milletvekili ile NFP ve bağlantılılar oluştururken onu 166 milletvekili ile Macron'un iktidar koalisyonu ve 142 milletvekili ile aşırı sağcı RN ve ortakları izliyor.
Barnier kimdir?
73 yaşındaki Barnier, 2016-2021 yılları arasında AB'nin İngiltere ile bloktan çıkışı konusundaki görüşmelerine liderlik etmişti. Bundan önce çeşitli Fransız hükümetlerinde görev almış olan Barnier, muhafazakar görüşteki partisinin başkanlık seçimlerine katılma çabalarının başarısızlıkla sonuçlandığı 2021 yılında söylemlerinde "göçün kontrolden çıktığını" dile getirmişti. Bu görüş RN tarafından da paylaşılmıştı.
(Dış Haberler Servisi)