Kısa Dalga - ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social platformunda yaptığı paylaşımda Çarşamba günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin "uzun ve son derece verimli" olduğunu belirterek, "Ekiplerimizin derhal müzakerelere başlaması konusunda mutabık kaldık" dedi.
Trump, Perşembe sabahı da Truth Social platformunda "dün Rusya ve Ukrayna ile harika görüşmeler yaptığını" paylaştı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Kiev'in katılımı olmadan ABD ve Rusya arasında varılacak "hiçbir anlaşmayı kabul edemeyeceğini" kabul edemeyeceğini söyledi.
Trump'ın açıklamasına tepkiler
BBC Türkçe'nin haberine göre; NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, üzerinde anlaşmaya varılacak herhangi bir barış anlaşmasının Rusya'nın gelecekte daha fazla Ukrayna toprağını ilhak etmeye çalışmayacağını garanti altına alması gerektiğini vurguladı.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ise henüz bir barış anlaşması için müzakereler başlamadan Rusya'nın taleplerine boyun eğmenin "iyi bir taktik" olmadığını söyledi.
Kallas, bir anlaşmanın işe yaraması için Avrupa ve Ukrayna'nın herhangi bir barış görüşmesine dahil olması gerektiğini ve Rusya ile ABD arasında varılan bir anlaşmayı reddetse bile Ukrayna'ya desteğin süreceğini söyledi.
Kallas ayrıca günün erken saatlerinde Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov ile bir araya geldi ve Umerov'un kendisine "Ukraynalıların sağlam durduğu ve pes etmeyecekleri" konusunda güvence verdiğini söyledi.
Almanya, Fransa ve İngiltere ile Avrupa Komisyonu imzalı bir Kiev'e destek mesajı yayımladı. Açıklamada, "Amerikalı müttefiklerimizle nasıl bir yol izleneceğini konuşmak için sabırsızlanıyoruz. Ortak hedefimiz Ukrayna'yı güçlü bir konuma getirmek olmalı" denildi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, "Putin'in masaya gelmesinin zamanı çoktan gelmişti" mesajı verdi.
İngiltere Savunma Bakanı John Healey, Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında görüşme yapılamayacağını söyledi.
BBC'ye konuşan bazı Ukraynalılar, Vladimir Putin'in Donald Trump'ı "satın almaya" ve Ukrayna'yı barış görüşmelerinin dışında bırakmaya çalışmasından korktuklarını ifade ettiler.
Hangi ülkeler nasıl yaklaşıyor?
Ukrayna'daki savaş konusunda bile zaman zaman ortak yaklaşım belirlemekte ve tek sesle konuşmakta zorlanan AB ülkelerinin ABD'nin talepleri konusunda da ortak pozisyonu yok.
Nükleer güç olan Fransa, Ukrayna'ya mümkün olan en kapsamlı garantilerin verilmesini ve Ukrayna'nın askeri olarak desteklenmeye devam edilmesini savunuyor.
Polonya ve Baltık ülkeleri de Ukrayna'ya asker göndermeye sıcak bakan ülkeler.
Almanya, İtalya ve İspanya, Ukrayna'nın desteklenmesinden yana ancak asker gönderme gibi konularda angajman düzeyleri en üst seviyede değil.
Macaristan, Avusturya ve Slovakya ise ciddi çekinceleri olan ülkelerden.