Kısa Dalga - Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) 2024 yılının onuncu ve son toplantısı Şanlıurfa'da toplandı.
EKK toplantısına yönelik Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz sosyal medya hesabı üzerinden yazılı bir açıklama yaptı.
"Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) 2024 yılının onuncu ve son toplantısı Şanlıurfa'da yönetiliyor. Küresel ekonomide jeopolitik gerilimlerin devam ettiği, korumacılık değişimlerinin arttığı ve semptomların yaşandığı bir yılı geride bırakıyoruz" diyen Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:
"Bu küresel konjonktürde 2023 yılında başladığımız ekonomi programı etkin bir program sayesinde:
Enflasyonda düşüş başladı. Ekonomide yeniden dengelenme, cari açık önemli ölçüde azaldı. Düşerken istihdam, tarihi yüksek seviyelere ulaştı, ülke riski primi düştü, bankaların ve makara sektörünün daha uygun koşullarla dış finansmana erişimi arttı. açığı azaldı, mali disiplin güçlendi. Ülkede gri listeden çıkma süreci tamamlandı. Tüm bu kullanılabilirler sayesinde programın iki önemli hedefi olan fiyat istikrarının esnekliği ve esnek bir şekilde hızlandırmak için sağlam bir zemin oluşturulmuştur. Yapısal reformları bir takvim çerçevesinde hayata geçirmeye devam ediyoruz.
Bölgenin rekabet gücü ve büyüme potansiyelini daha da artırmak için bölgesel kalkınma olmazsa olmaz bir durumdur. Bu amaçla uygulayacağımız kalkınma politikalarıyla stratejisiyle gelişmişlik farklılıklarının azaltılarak sosyal refahın tüm bölgelerde daha fazla dağılımını ve bölgelerin potansiyellerini en üst düzeyde kullanmalarını hedefliyoruz.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) refahla ülke ekonomisine katkı sağlayan önemli bir strateji programıdır. Bugün açıklanan yeni GAP Eylem Planı ile yönetim yönetim yatırımları tamamlanacak, akıllı tarım uygulamalarına geçilecek, kırsal ekonomiler çeşitlendirilecek, turizm odaklı büyüme sağlanacak, emek yoğun sektörlere yatırımlar teşvik edilecek. gelişmelerin başında ulaşım, sanayi, turizm ve lojistik sektörlerinde olmak üzere bölgesel kalkınma programlarını bütüncül bir bakış açısı ve ilgili kurumların iş birliğiyle yaşamlarını geçirmeye devam etmektedir."
"Suriye'deki gelişmelerin dış ticaretimize olası etkileri değerlendirildi"
Yılmaz, şöyle devam etti:
"Bu minvalde EKK toplantısında görüşülen temel ayrıntılar şunlardır:
Bölgesel Kalkınma Ulusal Stratejisi (2024-2028) çerçevesinde bölgelerin küresel rekabet gücünü artırması, bölgeler arası gelişmişlik farklarının en az indirilmesi ve deprem sonrası toparlanmayı sağlaması politikalar ele alınmıştır. Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında bölgesel kalkınmaya önemli katkılar sunacak, yatırım, üretim ve İstihdamı artıracak proje konuları değerlendirilmiş, bu yetenek atılabilecek ilave adımlar istişare edilmiştir.
GAP bölgesindeki sulama yatırımlarındaki mevcut durum gözden geçirilmiş, sürdürülebilir bir şekilde sürdürülebilir ve akıllı tarımın yaygınlaştırılması ve bölgesel kalkınmada tarımın güçlenmesinin sağlanması değerlendirilmiştir. Sosyal refahın değişimi ve enflasyonla mücadele kapsamında gıda üretiminin gelişiminin önemi vurgulanmış, kamu yatırımlarının özellikleri öncelikle olmak üzere bu alanda atılacak adımlar alınmıştır.
Suriye'de yaşanan son gelişmelerin dış ticaretimiz üzerine olası etkileri değerlendirilmiş ve yeni dönemde yapılması gereken politikalar ele alınmıştır." (Ekonomi Servisi)