Kısa Dalga - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Chery ile yapılan görüşmelerle ilgili olarak “Türkiye’de potansiyel bir yatırımın nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin istişarelerde bulunduk. Chery ile de geçtiğimiz yıl sonundan beri çok sıkı bir iletişim ve diyalog halindeyiz, o yatırım için de son basamaklara geldik. Hedefimiz, orada da neticeye erişebilmek” diye konuştu.
BYD imza atmıştı
AA’nın aktardığına göre, Çinli otomotiv markalarının rekor satışlarla Türkiye pazarındaki payını yüzde 10’a taşıması, otomotiv satışlarında ithalatı rekor seviyeye çıkarınca, hükümet harekete geçmiş, bu ülkeden gelen araçlara yönelik ek vergilerin kapsamını genişletmişti. Karar sonrası Çinli markalar Türkiye’deki üretim planları konusunda süreci hızlandırırken, ilk imzayı BYD atmıştı.
Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD’nin Türkiye’de yatırım yapmasına yönelik anlaşma temmuz ayında imzalandı. Yaklaşık 1 milyar dolar yatırımla kurulacak tesisin yıllık kapasitesi 150 bin olacak. 2026 sonundan itibaren elektrik ve hibrit araç üretilecek.
Chery ile yapılan görüşmelere yönelik olarak Bakan Kacır, Chery’nin uluslararası başkanının Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı’na katıldığına da işaret ederek, “Sayın Cumhurbaşkanımız da kendisini kabul etti, Türkiye’de potansiyel bir yatırımın nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin istişarelerde bulunduk. Chery ile de geçtiğimiz yıl sonundan beri çok sıkı bir iletişim ve diyalog halindeyiz, o yatırım için de son basamaklara geldik. Hedefimiz, orada da neticeye erişebilmek. Gerek Chery ile gerek başka markalarla Türkiye’nin potansiyelini paylaşmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Diğer markalarla görüşmeler sürüyor
Öte yandan Bakan Kacır, başka markalarla da Türkiye’nin potansiyelini paylaşmaya devam edeceklerini vurguladı. Çinli otomotiv markalarından MG, Skywell ve SWM, Türkiye’de yatırım yapma planları olduğunu açıklayan diğer markalar arasında yer alıyor. Bu isimler arasında yatırıma en yakın markanın MG olduğu belirtiliyor.
TOGG’un destek ihtiyacı var
BYD ve diğer firmaların Türkiye’de yatırım yapmasının Togg’un rekabet gücünü etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soruya yanıt veren Bakan Kacır, şu değerlendirmede bulundu: “Togg yeni bir teknoloji markası aslında. Her yeni markanın doğduğu, emeklediği, büyüme aşamasında olduğu süreçlerde ciddi bir sahiplenme ve destek ihtiyacı var. Dünyanın en kıymetli elektrikli araç markasının 5’inci, 6’ncı yılında geldiği üretim hacmine aslında Togg’un bir yılda geldiğini görüyoruz.”
Bakan Hacır, Togg için yabancı ortaklığın söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine yüksek teknoloji alanlarında uluslararası işbirliklerinin mümkün olduğunu söyledi. (Ekonomi)