Kısa Dalga - Türkiye’de hükümetin ve ekonomi yönetiminin kararları nedeniyle son yıllarda şiddeti artan ekonomik kriz önce sabit maaşla çalışan kesimleri vurdu. Alım gücünün giderek azaldığı ortamda, asgari ücret de ortalama ücret haline geldi.
Özellikle büyükşehirlerde fahiş artışlar yaşanan kiralar, vatandaşların ay sonunu getirmelerini zorlaştırdı.
Türk-İş’in her ay düzenli olarak açıkladığı verilere göre ekim ayında açlık sınırı 20 bin 431 TL'ye, yoksulluk sınırı da 66 bin 553 TL'ye yükseldi. Böylece açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki makas 3 bin 429 liraya çıktı.
Geçim sıkıntısı yaşayan ve yaşam standardı düşen tek kesim mavi yakalılar değil. Beyaz yakalı çalışanlar da ekonomik krizin derinleşmesiyle zor günler yaşıyor.
İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, beyaz yakalı çalışanların maaşlarının yaşam maliyetlerine göre önemli bir düşüş yaşadığını söyledi. Gökçe, ''Bugün mavi yakalılar gibi beyaz yakalı çalışanlar da yaşam koşulları bakımından geriye gidiş yaşıyor'' dedi.
Buğra Gökce, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla kamuda ve özel sektördeki beyaz yakalı çalışanların maaşlarının artan yaşam maliyetleri karşısında eridiğini belirtti.
Gökce, paylaşımında şunları söyledi:
''2020 yılı Ekim ayında Kaymakam maaşları İPA yaşam maliyetinin 1,6 katıyken 2024 yılında 1,2 katına düştü. Uzman doktor maaşı yaşam maliyetinin 1,1 katıyken, 0,9 katına, yaşam maliyetine denk olan mühendis maaşı 0,8’e indi. Yaşam maliyeti bakımından en büyük düşüşü genel müdürler yaşadı. Genel müdür maaşları 2020 yılı Ekim ayında yaşam maliyetinin 1,8 katıyken, bu yıl 1,3’e düştü.
Özel sektöre temel olan kamuda verilen maaşlar İstanbul’da ortalama kira gideri karşısında da azaldı. Örneğin bir uzman doktor maaşıyla 2020 Ekim ayında 3,94 kira ödeyebilirken bugün maaşı ancak 2,6 kiraya yetiyor. Mühendis maaşları 3,39 ortalama kira bedelinden 2,37 kira bedeline düşerken, avukat ve araştırma görevlisi maaşları 3,2 seviyesinden 2,2 seviyesine geriledi.
2020 - 2024 yılları arasında uygulanan politikalar nedeniyle Türk Lirası değer kaybetti, artan enflasyon özellikle düşük ve orta gelirlileri, çalışanları ve emeklileri yoksullaştırdı. Bugün mavi yakalılar gibi beyaz yakalı çalışanlar da yaşam koşulları bakımından geriye gidiş yaşıyor.''
(Ekonomi Servisi)