Kısa Dalga – Türkiye’de son yıllarda emekli maaşları açlık ve sınırının çok altında seyrediyor. Temmuz ayında emeklilerin ara zam beklentileri tam anlamıyla karşılık bulmadı. 10 bin TL olan en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL’ye çıkarıldı.
Milyonlarca vatandaş emekli olmayı bekliyor ancak yüksek maaş alabilmek için doğru zamanı araştırıyor.
Vatandaşlar emekli olduktan sonra açlık sınırı altında kalmaktan korkuyorlar.
Türk-İş'in Temmuz ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin; sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, bilinen adıyla açlık sınırı temmuz ayında 19 bin 234 TL'ye yükseldi.
Yoksulluk sınırı olan gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise temmuz ayında 62 bin 652 TL’ye çıktı. Bekar bir çalışanın 'yaşama maliyeti' de aylık 24 bin 901 TL'ye yükseldi.
Açlık ve yoksulluk sınırı gıda fiyatlarında yaşanan artışla her geçen gün katlanarak artarken, milyonlarca emekli 12 bin 500 TL olan emekli maaşına mahkum edildi.
‘2024'ün ikinci yarısında emekli olan 2025'te emekli olandan daha fazla emekli aylığı alacak’
Çalışma yaşamı uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, BirGün'de kaleme aldığı "Emeklilikte yeni bir adaletsizlik kapıda: Ne zaman emekli olmalı?" yazısıyla son dönemde yaşananları değerlendirdi. Prof. Dr. Aziz Çelik, "2024'ün ikinci yarısında emekli olan 2025'te emekli olandan ömür boyu daha fazla emekli aylığı alacak" dedi.
‘Emeklilik sistemi tepeden aşağı adaletsiz ve eşitsiz!’
"2024'ün ikinci yarısında emekli olan 2025'te emekli olandan ömür boyu daha fazla emekli aylığı alacak. Hem de öyle böyle fazla değil! Emeklilik sistemi tepeden aşağı adaletsiz ve eşitsiz! 2024 ve 2025 emeklileri arasındaki fark bunlardan biri" diyen Çelik, şu ifadelere yer verdi:
"5510 sayılı SSGSSK’deki kurallar nedeniyle 2024 ve 2025'te işçi ve Bağ-Kur emeklileri için inanılmaz bir adaletsizlik ortaya çıkacak! Emekliliği hak eden ve aynı şartlara sahip iki işçiden biri 2024'ün ikinci yarısında diğeri 2025'in ilk yarısında emekli olduklarında aralarındaki yaşlılık aylığı farkı yüzde 30 civarında olacak! Bu fark enflasyon oranına göre birkaç puan yukarı veya aşağıda inebilir ama yüzde 30’luk fark kaçınılmaz ve bu fark daha sonra da korunacak büyük bir fark."
Katsayı ve enflasyon zammı
"5510 sayılı Kanunla getirilen yeni sosyal güvenlik (özellikle de emeklilik) sistemi çok sayıda adaletsizlik içeriyor" diyen Çelik, "Aylık bağlama oranlarının (ABO) ve güncelleme katsayısının düşürülmesi ve emekli aylık artışlarının sadece enflasyona bağlanması bu adaletsizliklerden en önemlileri. 2024-2025 döneminde gündeme gelen aylık eşitsizliğinin sırrı aylık bağlama sisteminde yatıyor" dedi. (Ekonomi Servisi)