TÜİK’in Ekim ayı verilerine göre, 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 3 milyon 55 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise yüzde 8,5 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,0 iken kadınlarda ise yüzde 11,4 olarak tahmin edilmiştir.
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı ise Ağustos ayında 0,7 puan artarak yüzde 27,2 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 18,2 iken işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı yüzde 18,7 olarak tahmin edilmiştir.
Türkiye gazetesinin haberine göre, işsizlik rakamları hâlen yüksek seviyelerde. Ekonomik program öngörüleri de darlamanın devam edeceğini gösteriyor. İşsizlik oranlarında da düşüş beklenmiyor.
Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanmaktadır.
Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçememektedir.
Yasa gereği işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemeyeceği için sigortalı işsizin ödeneğe esas kazançları ne kadar yüksek olursa olsun en yüksek ödenek olan 15.880,54 TL tutarında ödenek verilmektedir.
2025 Ocak ayından itibaren geçerli olacak olan asgari ücretimiz aşağıdaki tabloda olduğu gibi analiz edilmiştir.
Bu analize göre yılbaşından itibaren işsizlik ödeneğinin en alt ve en üst sınırlarında tahmini yüzde 35 oranında artış olacağı bekleniyor.
Buna göre asgari ücretten çalışanların işsizlik ödeneğinin 7.940 TL’den 10.720 TL’ye kadar, çalışırken prime esas kazançları yüksek olanların ise en fazla alacakları ödenek miktarı da 15.880 TL’den 21.438 TL’ye kadar yükselmesi bekleniyor.