108 milyon kişinin kişisel verilerinin çalındığını doğru mu?

İddia: Sızıntının sadece pandemide yaşandığı, güncel olmadığı ve yalnızca Sağlık Bakanlığı'ndan kaynaklandığı açıklaması doğru değil.

Kısa Dalga - "108 milyon yurttaşın tüm kişisel verileri çalındı, BTK verileri koruyamadığını kabul ederek Google'dan yardım istedi" haberlerinden sonra hükümet yetkilileri, açıklamalar yaparak yalanlamıştı.

Free Web Turkey'in haberine göre; BTK’nın da çalınan verilerin saklandığı Drive dosyalarını yayımdan kaldırması için Google ile iletişime geçmediğine dair resmi açıklamalar da gerçeği yansıtmıyor.

Bakan Uraloğlu'nun iddiasının aksine sızıntı sadece pandemi döneminde ve yalnızca Sağlık Bakanlığı'ndan kaynaklanmadı. İçişleri Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı'ndan da veri sızdırıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapmayan tek kurum, ilgili Drive dosyalarını yayımdan kaldırması için Google’a üç ayrı yazı yazan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) oldu. BTK’dan henüz bir açıklama gelmedi çünkü BTK, çalınan kişisel verilerin saklandığı Drive dosyalarının kaldırılması konusunda Google’dan yardım istedi.

Drive dosyalarının kaldırılması için 29 Temmuz, 3 Eylül ve 6 Eylül tarihlerinde Google’a yazı yazan BTK’nın 29 Temmuz tarihli başvurusunun belgesinde, Google'ın BTK bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezinden (USOM) bir içerik kaldırma talebi aldığını ve bunun üzerine Google tarafından oluşturulan içerik kaldırma kaydını gösteriyor.

Google, Free Web Turkey durumu haberleştirdikten sonra dosyaları kaldırdı

BTK’nın 29 Temmuz’da yazdığı yazıyla kaldırılmasını istediği dosyalar, durum haberleştirilince kaldırıldı.

İlgili dosyalar ziyaret edilmek istendiğinde Google, “Hizmet Şartlarımızı ihlal ettiği için maalesef bu öğeye erişemezsiniz” uyarısı veriyor.

USOM, Borsa İstanbul için de Google ile iletişime geçti

Bunların yanı sıra BTK'ya bağlı USOM, 17 Mayıs 2024'te de bu kez Borsa İstanbul (BİST) için Google ile iletişime geçti.

Google'a yapılan başvuruda, BİST'i hedef alan bir "kimlik avı saldırısı"nın gerçekleştirildiği ve kişilerin bilgilerinin çalınmasına yönelik bir bağlantının varlığından söz edildi. USOM, başvuru yazısında "Bu gelişmeler ışığında, içeriğin sisteminizden derhal kaldırılmasını acilen talep ediyoruz." ifadesiyle Google'ın internet sitesi oluşturulmasına olanak sağlayan "Google Sites" aracı kullanılarak oluşturulmuş bir internet sitesinin yayımdan kaldırılmasını istedi.

Ancak Google bu internet sitesini yayımdan kaldırdığı için söz konusu sitenin içeriğinde ne olduğunu göremedim. Dolayısıyla bunu da bir veri hırsızlığı olarak nitelemek doğru değil. (Haber Merkezi)

Gündem Haberleri