AİHM kararı: Vicdani retçi Murat Kanatlı'ya 11 bin 363 euro ödenecek

AİHM Büyük Daire, Kuzey Kıbrıslı vicdani retçi Murat Kanatlı'ya 11 bin 363 euro tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Kısa Dalga - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, vicdani ret hakkını kullanmak isteyen Kıbrıslı vicdani retçi Murat Kanatlı'ya verilen cezaların insan hakkı ihlali olduğu yolundaki alt daire kararını kesinleştirdi. Türkiye Kanatlı'ya 11 bin 363 euro ödeyecek.

bianet'te yer alan habere göre, "Kanatlı v. Türkiye davası" Mart'ta sonuçlanmış ve AİHM, Kıbrıslı vicdani retçi Murat Kanatlı'nın, askerlik hizmetini yerine getirmeyi reddettiği gerekçesiyle Kuzey Kıbrıs'ta yargılanıp hapse atılmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 9. Maddesinde yer alan "düşünce, vicdan ve din özgürlüğü" hakkının ihlal edildiğine karar vermişti.

Mahkeme, bu nedenle hükümetin Kanatlı'ya manevi tazminat ve yargılama giderleri toplamı olarak 11 bin 363 euro ödemesine hükmetmişti.

Kıbrıs'ta yayımlanan Cyprus Mail gazetesinin haberine göre, Türkiye kararı temyiz ederek davanın AİHM Büyük Dairesi'ne gönderilmesi başvurusunda bulunmuştu.

Büyük Daire'nin Salı günü Türkiye'nin başvurusunu reddetmesiyle alt daire kararı kesinleşmiş oldu.

Kanatlı: Kaybettikleri davalarda da AİHM kararlarını kabul edecekler mi?

Kararı Cyprus Mail'e değerlendiren Kanatlı, "Kuzey Kıbrıs'ta vicdani ret mücadelesinde önemli bir başka dönüm noktasına ulaşıldığını" söyledi.

Kanatlı ardından Kuzey Kıbrıslı Türk yetkililerin mülkiyet anlaşmazlıkları konusunda kendilerine karşı açılmış davalarda AİHM'e ve Taşınmaz Mal Komisyonu (TAMK) kararlarına besledikleri güvene dikkat çekerek, aynı yetkililerin kendi davasını ve bir kavram olarak vicdani reddi bugüne değin reddetmiş olmalarını karşı karşıya koyarak Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve kuzeyin Başbakanı Ünal Üstel ile Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'nun tutumlarını eleştirdi:

"Ersin, Ünal ve Tahsin kaç gündür AİHM'nin ne kadar önemli olduğuna, Avrupa Konseyi'nin ne kadar önemli olduğuna, AİHM'in TAMK'yi tanıdığına dair peş peşe açıklamalar yapıyorlardı, peki kaybettikleri davalarda tutumları ne olacak?” (Haber Merkezi)

Gündem Haberleri