Kısa Dalga - Ankara’da sürecin ikinci aşaması konuşuluyor. İmralı'da tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın kısa süre içerisinde silahların bırakılması çağrı yapması bekleniyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Ekim’de Meclis açılışında DEM Parti sıralarıyla tokalaşması ve ardından 22 Ekim’de Öcalan’a yaptığı çağrının ardından başlayan süreç devam ediyor. Sürecin nasıl ilerleyeceğine dair, MHP, AKP ya da DEM Parti’den somut açıklamalar gelmemesine rağmen kulislerde ikinci aşamaya geçildiği, yol haritasının hazırlandığı konuşuluyor.
Çağrı YPG'yi de kapsayacak
Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Öcalan’ın Ocak ayı sonu ya da Şubat ayı başında silahların bırakılması için güçlü bir çağrı yapacağını ve bu çağrının YPG’yi de kapsayacağını iddia etti.
Acele edilmesi gerektiğini söyleyen Selvi, bugünkü köşe yazısında “Süreç uzadıkça birileri devreye girip sabote edebilir. Bir yol kazası yaşanabilir. O nedenle acele etmekte yarar var. Ama daha önemlisi doğumun sağlıklı olması gerekiyor. Çocuk sağlıklı doğsun. Adı barış olsun” diye yazdı.
Geçtiğimiz günlerde AKP’li milletvekilleri Hüseyin Yayman ve Galip Enrsarioğlu da yaptığı açıklamalarda benzer tarihlere işaret etmiş 21 Mart Newroz’a kadar silahların bırakılmış olacağına işaret etmişti.
Süreç uzamamalı
Hande Fırat da süre konusunda benzer endişelere sahip. Fırat, bugünkü köşesinde sürecin uzatılmak istenmediğini belirterek “Geçmişteki örnekler de uzayan süreçlerin başarı şansını azalttığını gösteriyor” diye kaydetti.
Öcalan’ın kısa süre içerisinde açıklama yapmasının beklendiğini kaydeden Fırat da Öcalan’ın çağrısını YPG dahil bütün silahlı unsurları kapsayacağı ve silah bırakma olmadan başka bir adımın atılmayacağını savundu.
Fırat, yazısında “Ev sahipliği yapan siyasi parti temsilcilerinin gözlemi, DEM’in en çok MHP Genel Başkanı Bahçeli’ye güvendikleri oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrının ise bizzat heyet tarafından merak edildiği belirtildi” ifadelerini kullandı.
Siyasi gündemlerden bağımsız
Sürece dair muhalefetten gelen en net eleştiri ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday olmasıyla ilgili.
Nefes’ten Deniz Zeyrek, muhalefetin kaygılarını DEM Parti’den kaynaklarıyla yaptığı görüşmeyi yazdı.
Zeyrek, yazısında görüşmeyi şöyle aktardı:
“DEM Parti kadroları, iktidarın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı yeniden aday yapmak gibi gizli bir gündemle hareket etme ihtimalinin farkında. Bir kaynağım, önlerinde şu iki seçenek olduğunu söylüyor:
“- Erdoğan’ın adaylığı konusuna takılıp süreci başlamadan bitirebiliriz.
- Kayyum, Cumhurbaşkanlığı gibi siyasi gündemlerden bağımsız bir şekilde barışa ve çözüme odaklanabiliriz. Bizim en ufak bir çözüm fırsatını kaçırmak gibi lüksümüz olamaz. O nedenle ikinciyi seçiyoruz.”
Demirtaş da DEM Parti gibi düşünüyor
Zeyrek, eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da aynı düşüncede olduğunu yazdı.
Zeyrek, Demirtaş’ın İmralı Heyeti’yle görüşmesine dair şunları aktardı:
“DEM Parti’nin tutuklu eski eş başkanı Selahattin Demirtaş da kendisini ziyarete giden heyete şöyle bir tavsiyede bulunmuş: ‘Geçmişte heyetler siyasi bir figür gibi hareket ettik ve hata yaptık. Şimdi aynı hataya düşmemek için heyetler kayyum gibi, Cumhurbaşkanlığı seçimleri gibi siyasi gündemlere takılmamalı. Sadece barışa odaklanarak hareket etmelisiniz.”
Bu sözlerden Demirtaş’ın da dışarıdaki DEM’lilerle aynı görüşte olduğunu anlıyorum.
Zeyrek, yine yazısında sürece dair her şeyin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en yakın kurmaylarınca planlandığını ve MHP’lilerin dahi henüz tam olarak bilmediği bir yol haritası hazırladığını da iddia etti.
Görüşme yarın olabilir
Serbestiyet’ten Hilal Köylü de DEM Heyeti’nin İmralı görüşmesinin yarın olabileceği ihtimalinin arttığını yazdı.
Köylü, Öcalan’ın olası mesajına ilişkin “Öcalan’ın PKK’ya 'silah bırakma' çağrısı yapabileceğine dair AK Parti ile MHP’de güçlü bir beklenti havası hakim. DEM Parti’de yine barış ve kardeşlik vurgusuyla dolu bir mesaj beklentisi var. İktidar cephesinde Öcalan’ın silah bırakma çağrısını bir sonraki görüşmeye ertelemesi senaryosu da, kötü senaryodan öte 'müzakereye hazırlık' senaryosu olarak değerlendiriliyor” diye aktardı.
Ne olmuştu?
1 Ekim 2024: Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni yasama yılının açılışında, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Demokratik Emek Partisi (DEM Parti) milletvekilleriyle tokalaştı.
22 Ekim 2024: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Abdullah Öcalan’a, örgütü lağvetmesi halinde TBMM’de konuşma yapma imkanı tanınabileceğini ifade etti.
23 Ekim 2024 DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, 43 ay aradan sonra İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan ile bir görüşme gerçekleştirdi.
28 Aralık 2024 Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder, İmralı’ya gitti.
2 Ocak 2025 DEM Parti İmralı heyeti MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle görüştü.