Dünyada iki kıta arası koşulan tek maraton olan ve World Athletics (Dünya Atletizm Birliği) tarafından Elite Label kategorisinde yer alan 46. İstanbul Maratonu, Anadolu yakasında başladı, Avrupa yakasında bulunan Sultanahmet’te son buldu. Kadınlar kategorisini Bahreynli Ruth Jebet, 2.24.25'lik, erkekler de ise Etiyopyalı atlet Dejene Debela, 2.11.40’lık derecesiyle maratonu ilk sırada bitirdi.
18
Kısa Dalga -
Dünyada iki kıta arası koşulan tek maraton olan ve World Athletics (Dünya Atletizm Birliği) tarafından Elite Label kategorisinde yer alan 46. İstanbul Maratonu, Anadolu yakasında başladı, Avrupa yakasında bulunan Sultanahmet’te son buldu.
Kadınlar kategorisini Bahreynli Ruth Jebet, 2.24.25'lik derecesiyle ilk sırada tamamladı. Elit kadınlar kategorisinde Etiyopyalı sporcu Erge Diro 2.33.37’lik derecesiyle 2’nci oldu. Bir diğer Etiyopyalı sporcu Ayantu Abdi ise 2.33.49’luk derecesiyle yarışı 3’üncü olarak bitirdi.
Erkekler de ise Etiyopyalı atlet Dejene Debela, 2.11.40’lık derecesiyle maratonu ilk sırada bitirdi. Kenyalı atlet Mathew Samperu, 2.11.55’lik derecesiyle Debela’nın arkasında yarışı 2'nci tamamlarken; 3’üncü ise 2.12.07’lik derecesiyle Kenyalı Kenneth Kipkemoi oldu.
Milli atlet Hüseyin Can, 2.14.34 derecesiyle maratonu 6'ncı sırada tamamladı. Hüseyin Can, elit erkeklerde ilk 10’a girmeyi başaran tek Türkiyeli atlet oldu. Ömer Alkanoğlu, 2.20.43 ile yerli sporcular arasında 2’nci olurken, genel sıralamada 11’inci sırada yer aldı.
28
Köprü’den Diklitaş’a
Maratona katılanlar, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a inecek, sahil yolunu izleyerek Karaköy'e ulaşacak. Galata Köprüsü'nden sonra Sirkeci yönüne sapacak atletler, sahil yolunu takip ederek Bakırköy Hava Harp Okulu önünden geldikleri istikamete dönecek.
Sahil yolundan Gülhane Parkı'na doğru devam ederek parkın içinden geçecek sporcular, tramvay yolundan Sultanahmet Meydanı'na çıkacak. Yarış, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının toplantı ve spor merkezi olan "At Meydanı"nda, Sultanahmet Camisi'nin giriş kapısı ile Dikilitaş'ın arasında sona erecek.
38
45 bin dolar ödüllü
46. İstanbul Maratonu'nda erkekler ve kadınlarda birinci olanlara 45'er bin dolar para ödülü verilecek. Maratonda ikinci olanlar 20'şer bin, üçüncüler de 10'ar bin dolar ödül alacak.
Ayrıca erkeklerde 2.09.44 ve kadınlarda da 2.18.35 olan parkur rekorlarının kırılması halinde de 5’er bin dolar daha prim verilecek. Elitlerde toplam 180 bin dolarlık ödül dağıtılacak.
48
1 Nisan şakası sanılmıştı
İstanbul Maratonu, dünyanın kıtalar arası koşulan tek maratonu durumunda. İlk yarış 1979 yılında koşulmuştu.
Tercüman Gazetesi tarafından ilk kez 1973 yılında gündeme getirilen Asya'dan Avrupa'ya koşma fikri, 1979'da bir grup Alman turistin girişimiyle gerçekleşebildi.
Atletizm Federasyonu tarafından Uluslararası Asya-Avrupa Maratonu adıyla düzenlenen organizasyonda Almanya, Belçika, Hollanda ve Türkiyeli atletler mücadele etti.
Asya-Avrupa Koşusu, planlamalar yapıldıktan sonra gerekli önlemlerin de alınmasıyla 1 Nisan 1979'da "Dünyanın tek kıtalar arası maratonu" unvanıyla ilk kez start aldı.
İstanbul'da yaşayanlar, 1 Nisan Pazar sabahı Boğaziçi Köprüsü'nde yolun yarısının kapatılarak insanların köprüde koştuğunu görünce bunun "1 Nisan şakası" olduğunu düşündü.
58
1982'de Büyükşehir Belediyesine devredildi
Organizasyon, 1982 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesine devredildi ve "Kıtalar arası Avrasya Maratonu" adıyla koşulmaya başlandı.
Kategorileri ve ödülleri artırılan, dünya çapındaki elit atletlerin davet edilmeye başlandığı maraton, uluslararası kuruluşlardan tebrik ve destek almaya başladı.
Köprü nedeniyle sayı sınırlaması var
Köprü üzerindeki risk göz önünde bulundurularak katılımcı sayısı sınırlandırılandırılıyor. 2000 Avrasya Maratonunu dünyaca izlenen Eurosport'ta naklen yayınlandı. 2006 yılında çipli ölçüm sistemine geçilmesiyle dünya üzerindeki önemli organizasyonlar arasında yerini aldı.
Avrasya Maratonu, kriterlerin sağlanmasıyla "Silver Label" nişanı kazandı ve dünyada bu unvana sahip 21 maraton arasındaki yerini alarak "Gümüş Kategori"ye yükseldi.
Kot farkının giderilmesi ve parkura tarihi özellik kazandırılması amacıyla finiş noktası Beşiktaş'tan Sultanahmet'e alındı.
68
Rekor
2011 yılı Maratonu çipli koşu kayıtlarında 6 kıta, 88 ülkeden toplam 13.006 koşucuyla tüm zamanların katılım rekoru kırıldı.
78
Altın kategoriye yükseldi
Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliğinin (IAAF) belirlediği kriterlerin yerine getirilmesi sonucunda 2012 yılında Kıtalar Arası İstanbul Avrasya Maratonu, "Altın Kategori"ye dahil edildi.
Maraton böylece dünyanın en iyi 17, Avrupa'nın en iyi 7 maratonundan biri oldu.
88
Büyük organizasyon, 2013'ten itibaren İstanbul Maratonu adıyla düzenlenmeye başlandı.