Bahçeli'nin Öcalan ısrarı ne anlama geliyor? Siyaset bilimciler, gazeteciler nasıl değerlendirdi?
Bahçeli bugünkü konuşmasında Öcalan'a çağrısını yineledi ve bu konuda ısrarcı olduğunu söyledi. Bahçeli'nin bu ısrarının arkasında yatanları akademisyenler ve gazeteciler değerlendirdi.
19
Kısa Dalga - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugün partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda konuştu. Bahçeli, geçen hafta yaptığı PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik çağrısının arkasında olduğunu söyledi ve “Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan terörist başı, terörün bittiğini, PKK'nın lağvedildiğini, ihanet ve bölücülüğün çıkmaz sokak olduğunu söyleyecekse, haydi DEM grubuna gelsin, bunları teker teker söylesin, ak koyun kara koyun ortaya çıksın, umut hakkından da istifade etsin. Sözümün arkasındayım ve teklifimde ısrarcıyım” ifadelerini kullandı.
Bahçeli, DEM Partisi’nin kararını verip netleşmesi gerektiğini söyledi.
29
Bahçeli’nin açıklamaları kayyım atamalarının ardından geldi. Geçen hafta önce CHP’li Esenyurt Belediyesi’ne dün de Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyım atandı.
39
Öcalan’a çağrı yapılıp, süreç tartışmaları yaşanırken kayyım atamaları siyasetin gündeminde bulanıklığa neden oldu.
Peki, Bahçeli’nin Öcalan ısrarının ve kayyım atamalarının arkasında ne var? Akademisyenler ve gazeteciler nasıl değerlendiriyor?
49
BURAK BİLGEHAN ÖZPEK - SİYASET BİLİMCİ
“Bahçeli, DEM Parti’yi PKK’nın siyasi uzantısı olmaya davet ediyor ‘İmralı ile DEM arasına çomak sokma sinsiliği’ diye tabir edilen şey DEM’in PKK’nın siyasi uzantısı olmamasından duyulan rahatsızlık. Yani Bahçeli, DEM’in PKK ile bütünleşmesini kabul edilmez bulmuyor, DEM’e PKK ile aranıza mesafe koyun demiyor aksine PKK’nın siyasi uzantısı olmasını arzu ediyor.”
59
KEMAL CAN - GAZETECİ
Özpek’e destek veren gazeteci Kemal Can da “Daha ilk açıklamasında, Öcalan’ı DEM grubuna davette ortaya konmuştu. Çünkü teklif edilen tasfiye, İmralı’nın irade beyanından ibaret değildi. Biçim ve yere de anlam yüklenmişti. Öcalan, gelip örgütü lağvedecek, üstelik bunu siyasi temsilcilerinin yüzüne karşı yapmış olacaktı” ifadelerini kullandı.
“Devlet Bahçeli, geçtiğimiz hafta yaptığı çıkışlara güçlü bir şekilde sahip çıkarak yeni döneme dair kararlılığını ortaya koyan bir konuşma ile çıktı karşımıza.
Öcalan’ın Meclis’te konuşmasına yönelik çağrısını kararlı şekilde yinelemesi, MHP ve AK Parti arasındaki politik farklılıkların belirginleştiğini gösteren işaretler verdi.
Erdoğan’ın geçtiğimiz haftaki grup toplantısında Bahçeli’yi destekleyen söylemlerine rağmen bu çağrılara yanıt vermemesi, aralarındaki görüş ayrılığının göstergesiydi diyebiliriz.
Bahçeli, bu haftaki grup toplantısında kayyum atamalarına eleştirel bir sahiplenme ile yaklaşarak Ahmet Türk’ü öven ve kayyumların geçici olduğunu vurgulayan bir tutum sergilemesi dikkat çekici.
Bu, kayyum uygulamalarının kalıcı bir çözüm olmadığını ve beliren sürecin sürekli olmayacağını işaretti ki Bahçeli bunu net dillendirdi.
Erdoğan’ın yeniden seçilmesine yönelik desteğini yinelerken, Kürt meselesine dair büyük anlatısını sahiplenmesi ve siyasetin yönünü değiştiren çağrısı, ittifakın denge noktasını kaydıran önemli bir hamleydi kesinlikle.
Erdoğan’a aktüel siyasetin konfor alanından çıkması yönünde yaptığı uyarı ise cesur ve stratejik bir mesaj oldu.
Statükoları aşılması ve Türkiyenin 2. Yüzyılına uygun stratejik tutumun, günlük politikalara heba edilmemesine dair verdiği mesajları da çarpıcıydı.
Bundan sonra muhalefetin tavrı, Kürt siyasetinin pozisyonu, tutumu ve Erdoğan’ın vereceği yanıt/yanıtlar Türkiye siyasetinin gidişatı açısından kritik önem taşıyacak.”
79
İSMAİL SAYMAZ, GAZETECİ
"DEM Parti’ye şu iki seçenek sunuluyor:
Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilmesi için anayasa değişikliğine evet dersiniz ‘Türkiye Yüzyılı’nda size de yer açarız, hatta kayyumlar geçici olur.
Eğer muhalefette ısrar ederseniz yeni kayyumları ve davaları kapınızda bulursunuz."
89
BERK ESEN - SİYASET BİLİMCİ
“Dünkü kayyımlar DEM Parti'ye gözdağıydı. Bahçeli kayyım tehdidiyle DEM'i İmralı güdümüne sokacak, Öcalan mesajıyla Kürtleri rejime destek vermeye çağıracak. Öte yandan rejim aparatları üzerinden CHP'yi DEM'le kavga ettirecek, milliyetçilerin öfkesini CHP üzerine kanalize edecek.”
99
ONUR ALP YILMAZ - SİYASET BİLİMCİ
“Her ittifakın bir de itilafı vardır. Bahçeli, “Terörü tarihe gömmüş bir Erdoğan’ın aday olması gerekmez mi?” diyor.
Bulduğu formül de Öcalan’ın çağrı yapması.
Erdoğan, Bahçeli ve Öcalan ittifakında DEM’in de yer alabilmesinin koşulu ise, inanmak güç ama, Öcalan’ın sözünden çıkmamaları.
Bu ittifakın itilafı ise CHP, İmamoğlu, Demirtaş ve Öcalan’ın sözünden çıkarsa DEM.
“Devlet aklı” diye pazarlanan bu projeye karşı çıktığınız anda “devlet düşmanı” ilan edileceksiniz. Bahçeli'nin bu çağrısına karşı çıkmak, bir siyasi parti liderine değil, devlete, barışa ve milli güvenliğe karşı çıkmak ve İsrail'le iş tutmakla eşanlamlı kılınıyor aynı zamanda.
Yani Bahçeli'nin çağrısına karşı çıktığınızda, yani Öcalan’ın aktörleştilmesine karşı çıktığınız anda ahlaksız, vatan haini ve çıkarcı pozisyonuna düşmüş oluyorsunuz.