Dezenformasyon Merkezi, AYM kararına rağmen ‘Göreve devam’ dedi

AYM'nin iptal kararı verdiği İletişim Başkanlığı'na bağlı merkezden yapılan açıklamada, çalışmalarının sürdürecekleri duyuruldu.

Kısa Dalga - Anayasa Mahkemesi, İletişim Başkanlığına dezenformasyonla mücadele görevi veren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini "basın ve ifade özgürlüğüne müdahalede bulunduğu" gerekçesiyle iptal etti.

İptal kararının Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçesinde "temel haklar, kişi hakları ve ödevleri" ile "siyasi haklar ve ödevlere" ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarılamayacağı belirtildi.

AYM’nin X hesabından kararla ilgili yapılan duyuruda "İletişim Başkanlığının Basın Özgürlüğü ve İfade Özgürlüğüne Müdahale Etmesine İmkan Tanıyabilecek Kuralların İptali" başlığı kullanıldı. Ancak paylaşım kısa sürede silindi ve Anayasa Mahkemesi’nin sitesine ulaşılamadı.

Dezenformasyon Merkezi: Çalışmalarımız aralıksız sürmektedir

İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, tartışmaların ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Açıklamada, AYM kararının ardından da çalışmalara devam edecekleri belirtildi.

Merkezden yapılan açıklamada, “Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medyada paylaşılan, ‘Anayasa Mahkemesi, İletişim Başkanlığının basın ve ifade özgürlüğüne müdahale eden yetkilerini iptal etti. Kararın ardından Dezenformasyonla Mücadele Merkezi çalışmalarına devam edemez’ iddiası manipülasyondur” ifadeleri kullanıldı.

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karara da değinilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının, basın ve ifade özgürlüğüne yönelik müdahale yetkisi zaten bulunmamaktadır. Ayrıca karar, doğrudan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanına bağlı bir koordinatörlük olarak faaliyet gösteren Dezenformasyonla Mücadele Merkezimizin çalışmaları açısından herhangi bir sonuç doğurmamaktadır.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, yetkisini İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3. maddesinde sayılan Başkanlığın genel görevlerinden almaktadır. Merkezimiz çalışmalarını bu doğrultuda aralıksız sürdürmektedir.

Anayasa Mahkemesinin verdiği karar, İletişim Başkanlığına bağlı bazı daire başkanlıklarının kuruluş kararnamesi ile ilgilidir. Anayasa Mahkemesi bazı maddelerin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi değil, kanun ile düzenlenmesi gerektiğine dair hüküm vermiştir.”

AYM kararlarının tanınmaması ilk değil

Anayasa Mahkemesi'nin daha önce verdiği kararlardan bazıları da tanınmamıştı. Türkiye'nin gündemine son olarak TİP Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay'la ilgili hak ihlali kararı gelmişti.

Gezi davasından tutuklu olan Atalay, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde milletvekili seçilmesinin ardından tahliye edilmedi. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararını ise ne mahkemeler ne de AKP-MHP'nin çoğunluğunu oluşturduğu Meclis tanıdı.

Atalay, AYM'nin çeşitli kararlarına rağmen tahliye edilmedi.

(Haber Merkezi)

Gündem Haberleri