Kısa Dalga- Ticaret Bakanlığı, taşınmaz ticaretine yönelik yönetmelik değişikliğiyle piyasanın güvenilirliğini artırmak, tüketici haklarını korumak ve kayıt dışı emlak faaliyetlerini önlemek amacıyla ilan platformlarında emlakçılara "doğrulama yükümlülüğü" getirdi. Bu kapsamda kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül'de devreye alınacak ve yılbaşından itibaren zorunlu olacak.
Emlak ilanlarında yeni dönem
Düzenlemeye göre, platformlardaki emlak ilanları yalnızca taşınmaz sahibi, bu kişinin birinci ve ikinci derece akrabaları veya eşi tarafından yetkilendirilen işletmelerce verilebilecek. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yetkilendirmenin e-Devlet üzerinden yapılacağını ve taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip olmayan emlakçıların ilan girişi yapamayacağını belirtti.
Tüketici mağduriyetleri ve ilan kirliliğini önleme hedefleniyor
Bakan Bolat, düzenlemenin ilan kirliliğini, tüketici mağduriyetlerini ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerini önlemeyi amaçladığını ifade etti. Ayrıca sahte ve aldatıcı ilanların, spekülatif fiyat artışlarının önüne geçilmesinin hedeflendiğini vurguladı. Uygulamanın kademeli olarak hayata geçirileceğini belirten Bolat, EİDS'nin devreye alınmasıyla birlikte ilanların sıkı bir şekilde takip edileceğini ve mevzuata aykırı hareket edenlere idari para cezası uygulanacağını söyledi.
Bolat, sosyal medya platformlarında ve diğer mecralarda yayımlanan ilanların da denetleneceğini belirtti. Sisteme entegre olmaksızın verilen ilanların yayından kaldırılacağını ve gerekli idari yaptırımların uygulanacağını ifade etti.
Bakan Bolat, aynı taşınmaz için birden fazla emlakçının yetkilendirilebilmesi ve ilanlarda ada parsel bilgilerine yer verilmesi gibi konularda sektörde fikir ayrılıklarının bulunduğunu gözlemlediklerini belirtti. Bakanlık olarak tüm talepleri titizlikle değerlendirdiklerini ve en ideal sistemi oluşturmak için çalıştıklarını söyledi.
Bakan Bolat, taşınmaz sahibinin birden fazla emlakçıya ilan yetkisi verebileceğini ve ilanlarda il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerinin yer almasının zorunlu olduğunu hatırlattı. Bundan sonraki süreçte de sektördeki tüm paydaşların görüşlerini göz önünde bulundurarak sistemi geliştirmeye devam edeceklerini ifade etti.
EİDS ve emlak yetki belgesi nedir?
EİDS, elektronik platformlarda ilan yoluyla taşınmaz pazarlayan kişinin kimlik bilgileri ile ilana konu taşınmazı pazarlama yetkisinin olup olmadığının doğrulanabildiği sistemdir. Emlak yetki belgesi ise kişilerin taşınmaz ticareti yapabilmesine resmi olarak olanak sağlayan, ticaret il müdürlüklerince verilen evraktır. Söz konusu belge, kişilerin emlak ofisi açmaya dair mesleki yeterliliğe sahip olduklarının kanıtı niteliğindedir.(Haber Merkezi)