Kısa Dalga - 6 Şubat depremleri sonrası büyük bir yıkıma uğrayan Hatay'da inşaat çalışmaları devam ediyor. Hataylı depremzedeler, konutlarına kavuşmayı beklerken bir yandan da Hatay'da konutlar için yapılan acil kamulaştırma kararları ve rezerv alan uygulaması tepki çekiyor.
Bir tepki de depremzedelerin avukatı Ecevit Alkan'dan geldi. Alkan, Hatay'da gereğinden fazla konut yapıldığını belirterek akıllara "Buraya bir göç mü getirilecek?" sorusunun geldiğini söyledi.
Buraya bir göç mü getireceksin?
Deprem sonrası rezerv alan ve afete dair birçok hukuki meselede depremzedelerin avukatlığını yapan Ecevit Alkan, devletin Hatay'da hak sahipliği yani ihtiyacın çok üstünde konut yaptığını, bu konutlarla ne yapılacağına dair bilgi olmadığı için de halkın kaygılı olduğunu söyledi.
TOKİ, Antakya'nın çeper bölgelerinde, Orhanlı, Toygarlı ve Dikmece gibi mahallelerde sosyal konutlar üretirken, Emlak Konut şehir merkezinde daha lüks konutlar yapıyor. TOKİ’nin şehrin çeper bölgelerinden olan Orhanlı ve Toygarlı gibi yerlerde çok yoğun bir yapılaşma faaliyeti içinde olduğunun altını çizen Alkan, "TOKİ sadece çeper mahallelerde yaklaşık 30 bin konut üretmek için ihaleye çıktı, Dikmece’de 10 bin 355 konut yaptı. Ayrıca rezerv alan ilan edilen Antakya’nın eski mahallelerinin neredeyse tamamında yeniden inşa süreci başlatıldı. TOKİ'nin şöyle bir iddiası var; 'anahtara bir anahtar vereceğiz'. Burada 30 bin, 40 bin, 50 bin konut üretildiği zaman insanlar endişeleniyor. Buraya bir göç mü getireceksin, bu ürettiğiniz konutları kimlere yapıyorsunuz? Ben TOKİ'den yer aldığım zaman Affan'daki, Sümerler'deki evim ne olacak? Sümerlere de Affan'a da Dağ Mahallesi'ne de ev yapacaksın?" diye konuştu.
Afeti nimete çevirmeye çalışıyorlar
TOKİ'nin çeperde ürettiği konutların altyapısız olduğunu; kanalizasyon, elektrik, su gibi temel hizmetlerin eksik olduğunun altını çizen Alkan, şunları söyledi:
"Hem şehir dışında hem şehir içinde binlerce konut üretildiği için insanlar endişeli. Bu üretilen fazla konutlar satacaklar demiyorum, satıyorlar. Bunu Samandağ’da gördük. 13 Mayıs 2025 tarihinde, afetzedeler için üretilen 424 konuttan 151’i afetzede olmayanlara, 10 bin TL aylık taksitle ve her 6 ayda bir memur maaşı oranında artışla satıldı. Dolayısıyla 'ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz' yaptıkları iş ortada. Bu süreçte afeti nimete çevirmeye çalışıyorlar."
Afetzedeler için harcanması gereken uluslararası fonların TOKİ ve Emlak Konut'un konut üretip satma aracına döndüğüne dikkati çeken Alkan, afet bölgesinde çalışma yapan şirketlerin bu bölgeyi ekonomik krizden çıkış yeri olarak gördüğünü vurguladı. Afetin ranta çevrildiğini iddia eden Alkan, "Türkiye'de inşaat sektörünün tek canlı olduğu neredeyse tek yer deprem bölgesi özellikle de Hatay'dır. Afeti nimete çevirmeye hakları yok. Depremzedeler bir an önce sağlıklı konutlarına kavuşmalıdır" ifadelerini kullandı.
Depremde yıkılan Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Coşkun, Sırbistan'da ölü bulundu