Kısa Dalga - Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından yayımlanan ihracat verileri, İsrail’e ihracat konusunda kuşku yarattı. Türkiye’den İsrail’e yapılan ihracat sıfırlanırken, savaşın şiddetlendiği Filistin’e yapılan ihracat geçtiğimiz yılın temmuz ayına göre yüzde 1180 arttı. Sıcak savaşın yaşanmadığı Temmuz 2023’te Türkiye’den Filistin’e 9.3 milyon dolar tutarında ihracat yapılırken, bu yılın Temmuz ayında yapılan ihracat tutarı 119.6 milyon dolar oldu.
Evrensel'den Uğur Zengin'in haberine göre, İsrail ile geçtiğimiz yılın Temmuz ayında 383.9 milyon dolarlık, geçtiğimiz yılın Ocak-Temmuz döneminde ise 3.1 milyar dolar tutarında ihracat yapılmıştı. TİM verilerine göre İsrail’e ihracat temmuz ayında tamamen sıfırlandı.
Filistin ise geçtiğimiz yılında Temmuz ayında Türkiye’den 9.3 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirmişti. TİM verilerine göre Filistin, 40 bin insanın öldüğü savaşın ortasında Türkiye’den ihracatını yüzde 1180 artırdı. Filistin’in Türkiye’den ihracatı ağır saldırı altında olduğu Temmuz 2024’te 119.5 milyon dolara çıktı.
İhracatın en çok arttığı ülke Filistin
Filistin’e yapılan ihracat artışı rekor kırdı. Türkiye’nin Filistin’e yaptığı ihracat tutarı hiç olmadığı kadar arttı. Türkiye’nin 500 bin dolar üzerinde ihracat yaptığı ülkeler arasında Filistin, açık ara en çok ihracat artışının görüldüğü ülke oldu. Türkiye’nin Filistin’e ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1180 artarken, haziran ayına göre yüzde 104.6 arttı. Haziranda Türkiye’den Filistin’e 58.4 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı.
Çelik ihracatı yüzde 51 bin arttı?
İsrail’in en büyük çelik ihracatçısı olan Türkiye, TİM verilerine göre İsrail’e çelik ihracatını kağıt üzerinde sıfırladı. Ancak Filistin’e olan çelik ihracatı devasa arttı.
TİM verilerine göre Türkiye, geçtiğimiz yılın Temmuz ayında Filistin’e sadece 27 bin dolarlık çelik ihracatı gerçekleştirirken, bu ihracat tutarı 2024 temmuzda 14.3 milyon dolara tırmandı. Bu çelik ihracatında yüzde 51 bin 756 artış anlamına geliyor.
Çimentoda ihracat artışı: Yüzde 453 bin 680!
İsrail için önemli bir ithalat kalemi olan çimento ve cam ürünlerinde de yüzde 453 binin üzerinde artış gerçekleşti. Filistin geçtiğimiz yılın temmuz ayında bu kalemde sadece bin dolarlık ithalat gerçekleştirmişti. Bu tutar 2024 temmuzunda 4.7 milyon dolara çıktı.
Türkiye’den Filistin’e gerçekleşen aylık ihracatta da dikkate değer artışlar görüldü. Haziran'da 3.6 milyon dolar olan çimento ürünleri ihracatı 4.7 milyon dolara, Haziran'da 1 milyon dolar olan çelik ihracatı 14.3 milyon dolara fırladı.
Savaşın ortasında mücevher ithalatı
Öte yandan Filistin’in Türkiye’den hiç ithalat yapmadığı kalemlerde de ciddi ithalat artışları görüldü. Türkiye’den geçtiğimiz yıl hiç mücevher, zeytin, yaş meyve, tekstil ve ham maddeleri, halı, mobilya almayan Filistin, bu alanda büyük ithalata başladı.
TİM verilerine göre, Filistin’in Türkiye’den yaptığı ithalat tutarı 170 bin doları buldu. Filistin’in 2023 Temmuz ve Haziran aylarında bu alanda Türkiye’den ithalatı sıfırdı. Bu tutar geçtiğimiz Haziran ayında 33 bin dolar olmuştu. Şiddetlenen savaş ile birlikte Filistin’in mücevher ithalatı aylık bazda yüzde 417 arttı.
Mobilya ürünleri ithalatı sıfırdan 12 milyon dolara çıktı. Filistin’in halı ithalatı da 2.4 milyon dolar oldu.
Tüccar ‘alternatif yollar arıyoruz’ demişti
Ticaret Bakanlığı “İsrail hükümeti, Gazze’ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar” İsrail ile ihracat ve ithalatın durdurulduğunu açıkladı. Bakanlık, 4 Mayıs’ta ihracat sınırlamasının tüm ihracat ve ithalat ürünlerine uygulanacağını duyurdu.
Reuters haber ajansına konuşan ihracatçı firma sahipleri, Türkiye’nin ikili ticareti durdurma kararını şaşkınlıkla karşıladıklarını, ihracatçı Türk firmalarının siparişlerini üçüncü ülkeler üzerinden İsrail’e göndermenin yollarını aradığını söylemişti. (Haber Merkezi)