İşte dünyanın çalışma koşulları en iyi 10 ülkesi. Türkiye kaçıncı sırada?
Remote, dünyada en iyi çalışma koşullarına sahip ülkeleri sıraladı. Yasal yıllık izin, ücretli doğum izni ve çalışan başına ortalama çalışma saati etkenlere göre işte çalışma koşullarının olduğu en iyi 10 ülke ve Türkiye’nin yeri…
111
Yeni Zelanda
Genel endeks puanı: 80,76
Güçlü bir ekonomi ile desteklenen Yeni Zelanda'nın çalışma kültürü rahat olarak değerlendirilebilir.
32 günlük cömert bir yıllık izin hakkı ile birlikte yüksek bir asgari ücret sunmaktadır. Ayrıca, Yeni Zelanda mutluluk endeksinde iyi puanlar almaktadır ve yaşamak-çalışmak için en güvenli ülkelerden biri olarak kabul edilir.
211
İrlanda
Genel endeks puanı: 77,89
Devlet tarafından finanse edilen evrensel bir sağlık sistemi ile desteklenen İrlanda aynı zamanda en yüksek asgari ücretlerden birini sunuyor. Beş milyondan biraz fazla insanın yaşadığı bu ülke aynı zamanda dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. İrlandalıların küresel algısı sıcak, arkadaş canlısı ve rahat olma eğiliminde oldukları yönündedir ve bu tutum genellikle işyerine de uzanır. Hiyerarşi tipik olarak aşırı önemli görülmez ve iş arkadaşlarının birlikte sosyalleşmesi yaygındır. Aile değerleri de İrlanda kültüründe önemli bir rol oynar.
311
Belçika
Genel endeks puanı: 73,45
Bu yıl da ilk 10'a giren Belçika, kısmen hastalık politikalarındaki güncelleme sayesinde 2024'teki yüksek sıralamasını elde etti. Bireysel tutumlar farklılık gösterse de, Belçikalılar yaşamak için çalışmak mantığını benimseme eğilimindedir ve bu ikisinin birbirine karışmasına nadiren izin verirler.Asgari ücret Avrupa'daki en yüksek ücretler arasındadır vehaftalık35çalışma saati ile dikkat çekiyor.
411
Danimarka
Genel endeks puanı: 73.45
Dördüncü sıradaki Belçika'nın hemen arkasında yer alan Danimarka, Dünya Mutluluk Raporu'na göre dünyanın en mutlu ikinci ülkesi olarak kabul ediliyor. OECD verilerine göre Danimarkalı çalışanların yalnızca %2'si çok uzun saatler çalışıyor ve bu da 33,91 saatlik ortalama çalışma süresinden daha kısa bir çalışma haftasını yansıtıyor. Danimarka ayrıca yıllık35 günizin hakkı sunarken, dünyanın en ebeveyn dostu izin politikalarından birini benimsiyor.
511
Kanada
Genel endeks puanı: 72,75
Kanada'nın üst sıralarda yer almasının başlıca nedeni, en kısa ortalama çalışma haftalarından birine sahip olması.Ortalama Kanadalıhaftada32,1 saat çalışmaktadır.Aynı zamanda en güvenli ve en LGBTQ+ dostu ülkelerden biri olarak kabul edilir..Kanadalılar işe yönelik tutumları açısından ABD'deki komşularının oldukça ilerisindedir; Kanada çalışma kültürü profesyonel ama kapsayıcı olma eğilimindedir.
611
Almanya
Genel endeks puanı: 71,84
Almanya, 2023'te 12. sırada yer aldıktan sonra ilk 10'a yeni giren bir diğer ülke. Ülke uzun zamandır üretkenlik ve verimlilikle ilişkilendiriliyor ve birçok Alman şirketinin dakiklik ve hassasiyet gibi faktörlere değer verdiği doğru. Bununla birlikte, yaşam ve işi birbirinden ayrı tutma konusunda da güçlü bir vurgu vardır. Avrupa’da en yüksek asgari ücret Almanya’da verilirken, bu ücret saatlik 14,68 dolar olarak hesaplanıyor. Ülkede birleşik bir kamu/özel sağlık sigortası sistemi uygulanmaktadır ve çalışan başına çalışılan saat sayısı haftada 34,24 saat ile ortalamanın altındadır.
711
Finlandiya
Genel endeks puanı: 71.55
Finlandiyalılar sürekli olarak dünyanın en mutlu insanları olarak adlandırıldıkları için Finlandiya'nın adı Funland olarak değiştirilebilir. Toplumları, diğer faktörlerin yanı sıra güçlü bir eğitim sistemi, yüksek kaliteli sağlık hizmetlerine erişim, sağlam bir ekonomi ve insan haklarına bağlılığı kapsayan bir mutluluk altyapısı geliştirmiştir. Ancak bu mutluluk kesinlikle Finlandiya'daki çalışma kültüründen de etkilenmektedir; yıllık 36 gün izin ve haftalık 34,4 saat ile desteklenen yaşam-iş dengesine güçlü bir vurgu yapılmaktadır.
811
Avustralya
Genel endeks puanı: 71,35
Asgari ücretin saatlik 17,47 dolar ile en yüksek seviyede olduğu Avustralya’da haftalık çalışma saati de 32 saat.
911
Norveç
Genel endeks puanı: 70,85
Norveç, genç aileler veya çocuk sahibi olmayı planlayan ve başka bir yere taşınmak isteyenler için kesinlikle cazip bir yer. Norveç'in bu kadar üst sıralarda yer almasının tek nedeni bu değil. 35 günlük yasal yıllık izin sunmasının yanı sıra Norveçliler nadiren uzun saatler çalışıyor ve dünyanın en mutlu ulusları arasında yer alıyor. Ülke ayrıca LGBTQ+ topluluklarının hak ve özgürlüklerini destekleme konusunda da en iyi sicile sahip.
1011
İspanya
Genel endeks puanı: 70.60
İspanya'daki çalışma kültüründen bahsederken geleneksel siestadan bahsetmemek olmaz, her ne kadar bu ulusal bir klişe haline gelmiş olsa da - yakın zamanda yapılan bir ankete göre her 6 İspanyoldan 1'i hala haftada en az dört kez öğle yemeği sonrası uzun bir mola veriyor.İspanyol çalışanlar öğleden sonra siesta yapmayı tercih etseler de etmeseler de, İspanya'nın36 gün ileAvrupa'daki en cömert yasal izin haklarından birine sahip olması nedeniyle bolca izin almaları teşvik edilmektedir. Ülkenin ebeveyn izni politikaları da en ebeveyn dostu ülkelerden biri olduğunu gösteriyor.
1111
Türkiye ise 60 ülke arasında 56. sırada bulunuyor. Türkiye’den daha kötü durumdaki dört ülke sırasıyla Irak, Etiyopya, Filipinler ve Nijerya…