Kartalkaya yangını - Denetim yetkisi kimde? Mevzuat ne diyor?

Bolu Kartalkaya’da Grant Kartal Otel’de meydana gelen yangının ardından oteldeki eksiklikler, mevzuatın yarattığı karmaşa ve denetimi kimin yapması gerektiği konusundaki tartışmalar devam ediyor.

Kısa Dalga - Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Oteli'ndeki yangın önceki gece saat 03:30 sularında başladı. Görgü tanıklarının anlattıklarına göre, otelde yangın alarmı ve sulama sistemleri çalışmadı. Otelde kalanlar camlardan aşağıya çarşafları bağlayarak inmeye çalıştı. Camlardan atlamak zorunda kalanlar da oldu.

Otelin dışında olması gereken yangın merdiveninin de otelin içinde olduğu ortaya çıktı.

Bölgede itfaiye yok

Otelin bulunduğu Kartalkaya bölgesi, başka otellerin de bulunduğu bir kayak merkezi. Bolu merkezine yaklaşık 40 km uzaklıkta. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 40 - 45 dakika içerisinde itfaiyenin olay yerine ulaştığını açıkladı.

Oteller bölgesinde ayrıca bir itfaiye biriminin olmadığı ortaya çıktı.

Kim sorumlu?

Yangının ardından otelin bulunduğu bölgede konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy, otelin itfaiye tarafından verilen yeterlilik belgesinin olduğunu belirterek yetkinin itfaiyede olduğunu savundu.

Ersoy, "Düzenli kontrolleri ve yeterlilikleri de itfaiye tarafından yapılması gerekiyor. Bugüne kadar da tarafımıza bildirilmiş itfaiye tarafından olumsuz bir durum yangın yeterliliğiyle ilgili bulunulmamış" dedi.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise yetkinin kendilerine olmadığını savundu. Bölgenin turizm bölgesi olduğunu ve yetkinin Bakanlıkta olduğunu belirten Özcan, otelin ruhsatının 1997'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verildiğini söyledi.

Mevzuat tartışması

Elektrik Mühendisleri Odası, yaptığı açıklamada mevzuat sorunlarına dikkat çekti. “Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”te mevcut yapı tanımı getirilerek eski binalar için yangın önlemleri zorunlulukların kaldırıldığını vurguladı. Oda, mevzuat eksikliklerini işaret etti.

Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği de otelin Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğe göre “mevcut bina” sınıfında olduğunu ve yağmurlama sisteminin zorunlu olduğuna dikkat çekti. Ancak otelde yağmurlama sisteminin yapılmadığını belirtti.

Yönetmelikte değişiklik

2012 tarihinde Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği'nin değiştirildiği ortaya çıktı. Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç’ın 2014 yılında yazdığı yazıya göre, yapılan değişiklikle yangın protokollerinin itfaiye tarafından denetlemeyemeyeceği bir düzenleme yapıldı. Kılıç, düzenlemenin inşaat lobisi tarafından çıkarıldığını da yazdı.

Kılıç’ın aktardığına göre 3 Nisan 2012 tarihinde yapılan değişiklikle de itfaiye raporu zorunluluğu kaldırıldı.

Yönetmelik ne diyor?

Binaların Yangından Korunması Yönetmeliğinin denetim düzenlemesi yapıldığı 131’nci maddesi ise şöyle:

"Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanıp uygulanmadığı aşağıdaki şekilde denetlenir:

a) Özel yapı, bina, tesis ve işletmeler, mahalli itfaiye teşkilatı ile bunların bağlı veya ilgili olduğu bakanlık ve kamu kurum ve kuruluşlarının müfettişi, kontrolör veya denetim elemanları tarafından denetlenir.

Bina sahibi, yöneticisi ve sorumluları denetim elemanlarınca binaların arzu edilen bütün bölümlerini ve teçhizatını göstermek, istenilen bilgi ve belgeleri vermek zorundadır. Denetim sonunda eksik bulunan ve giderilmesi istenilen aksaklıklar ile talep edilen önlemlerin öngörülen uygun süre içerisinde ilgililerce yerine getirilmesi mecburidir.”

Gündem Haberleri