Kısa Dalga - Manisa Soma’da bulunan, AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun sahibi olduğu Fernas Madencilik işçilerinin eylemi Ankara'da devam ediyor. Madencilerin üyesi oldukları Bağımsız Maden İş Sendikası, “Bir Daha 301 Olmasın Diye Fernas’ta İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği” raporu hazırladı.
Denetime geleceklerini önceden öğrenip saklıyorlar
Raporda, madendeki güvenlik sorunlarının toplu ölümlere yol açabileceği uyarısında bulunuldu. Rapordaki bazı bulgular şöyle:
*Yeraltında kullanılmaması gereken araçlar ve hava sirkülasyonundaki eksiklik sebebiyle karbonmonoksit sorunu yaşanıyor. Ocakta taşıma işlemleri bant sistemiyle değil, loder, kamyon vb. araçlarla yapılıyor. Ancak araçlarda filtre sistemi yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın denetime geleceği öğrenildiğinde ilgili araçlar yerüstüne çıkarılarak saklanmaktadır.
'Elektrik sistemleri ile yeraltı suyu bir arada bulunuyor toplu ölüm riski var'
*Elektrikli jeneratör yerine dizel jeneratör kullanılıyor. Bu da aşırı ısınma ve yoğun egzoz dumanına neden oluyor. İşçilerde göz yanması, nefes almada zorluk ve baş dönmesi şikâyetleri ortaya çıkıyor.
*Elektrik sistemleri ile yeraltı suyu bir arada bulunuyor. Suyun içinde elektrik akımına kapılarak toplu ölme riski var.
*Gaz ölçüm ve izlemedeki ihmalkârlık ve manipülasyon nedeniyle toplu ölüm riski var. Amasra, Kozlu, Karadon grizu patlamalarında gaz izleme sensörlerinin kazı aynasından uzakta olması ve/veya temiz hava çıkışında olması nedeni ile sensörler biriken gazı geç algılamış ve havalandırmanın da yetersiz olması nedeni ile katliamlar yaşanmıştı.
'Metan gazı oranı olduğundan daha düşük gösteriliyor'
*Metan gazı ve monoksit oranı olduğundan daha düşük gösteriliyor. Sensörlere temiz hava hortumla bağlanarak riskli gazların doğru ölçümü engelleniyor.
*Kaynak ve kesim yapılacak yerlerde gaz ölçümleri yapılmadan çalışma sürdürülüyor.
*Yeterli düzeyde işçi yok. Fernas’ın devlet desteği ve teşvikler kapsamında bin 100 işçi istihdam edeceği görünüyor. Maden ocağında güncel sayı ise 500’ün altında.
Yeraltında trafik kazaları oluyor
*Yeraltı trafiğinde kullanılan araçların da sorunları var. Yeraltına insan nakli kamyonla veya pikaplarla yapılmaktadır. Buna ek olarak, araçlarda da önemli sorunlar vardır. Araçların genelde fren sistemlerinde sorunlar olduğundan yeraltında trafik kazaları olmaktadır. Bu araçları kullanan usta şoförler sırf kimseye zarar vermeden aracı durdurabilmek için sık sık duvarlara vurarak ve sürterek durmak zorunda kalmaktadır.
*Yeraltında kullanılan bütün makine ve ekipmanların ATEX (alev sızdırmazlık) belgeli olması gerekir. Bu, metan ya da parlayıcı herhangi bir gazla temas halinde patlama olması riskini ortadan kaldırır. Ancak burada kullanılan enjeksiyon makinelerinin motorları ATEX sertifikalı değildir. (Haber Merkezi)