Market raflarında kurallar yeniden yazıldı: Nelere dikkat edeceğiz?

Tarım Bakanlığı, yeni beslenme beyanları kılavuzu hazırladı. Kılavuzun amacı gıdada yanıltıcı karşılaştırma dönemini bitirmek...

Kısa Dalga - Tarım ve Orman Bakanlığı'nın beslenme beyanlarıyla ilgili yeni bir kılavuzuna göre, markalar artık gıda ürünlerinde tüketicileri yanıltabilecek karşılaştırmalar yapamayacak. Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre artık yoğurt ile peynir, pudingle çikolata, kokolin ile çikolata, bisküvi ile dondurma ve tereyağı ile margarin gibi karşılaştırmalar yapmak yasak olacak.
Kılavuz’da yer alan ayrıntılardan öne çıkanlar şu şekilde:

- Ürünlerde enerji ve besin öğelerinde karşılaştırmalı beyan yapıldığında aynı kategoride aynı adla ürün bulunmaması durumunda aynı kategorideki benzer ürünle kıyaslama yapılabilecek.

Doğal şeker yazılacak

- Yoğurt ile peynir, pudingle çikolata, kokolin (compound chocolate) ile çikolata, bisküvi ile dondurma, tereyağı ile margarin karşılaştırması yapılamayacak. Portakal soslu kek ile meyveli kek (sossuz) karşılaştırılamayacak. Çikolata kaplamalı gofret ile sade gofret karşılaştırılamayacak.

İlave şeker içermez-şeker ilavesiz beyanını karşılayan gıdaların etiketinde, “ilave şeker içermez- şeker ilavesiz” beyanı yapılıyorsa, “doğal olarak şeker içerir” ifadesi de büyük harflerle, beyanın yapıldığı her yerde, bu beyan ile birlikte, aynı yazı tipinde, aynı stilde ve arka plan rengi ile kontrast oluşturacak şekilde yer alacak.

- Şeker ikamesi olarak tatlandırma amaçlı bal, meyve suyu konsantresi, meyveli şurup, hurma şurubu, Hindistan ceviz şurubu gibi kullanılan ürünlerde ‘ilave şeker içermez-şeker ilavesiz’ beyanı yapılmaksızın, tüketiciyi bilgilendirmek amacıyla ne ile tatlandırıldığı yazılacak.”

- Yanlış beslenme beyanında bulunanlara; ürünlerinin piyasadan toplatılması, imha edilmesi, para cezası verilebiliyor. Fiilin üç yıl içinde tekrarlanması durumunda işletmecilere beş yıldan on yıla kadar gıda sektörü faaliyetinden men cezası da verilebiliyor. (Haber Merkezi)

Gündem Haberleri