Naci Görür: Marmara'da 30 yılda depremin olma olasılığı yüzde 47

Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara'da 30 yıl içerisinde depremin olma olasılığının bugün revize rakamı yüzde 47 olarak öngörüyor. Yüzde 47 şaka değil” dedi.

Kısa Dalga - Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) tarafından Gebze ilçesindeki Bilişim Vadisi’nde düzenlenen ‘5. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi’ne konuşmacı olarak katıldı.

DHA'nın haberine göre; Marmara Bölgesi'ndeki olası depremin ekonomiye etkilerine de değinen Görür, "Marmara Bölgesi'nde eğer beklediğimiz deprem olursa Güneydoğu'daki 11 ilde olan depremden daha etki edici, daha yıkıcı olur. Ülkenin bugünkü enflasyonunu hayır, duayla anarız. Ülkedeki enflasyonu ben düşünemiyorum bile. Ülkede üretim, sanayi, ihracat, ithalat durur ve o şimdi sağa sola koşuşan emeklilerin koşacak mecali kalmaz. 'Maaşlarınız artık kuşa döner' deniliyor ya, kuş bile iri kıyım kalır" dedi.

"Bu sismik boşluğu muhakkak deprem dolduracak"

Marmara'da mutlaka bir deprem olacağını söyleyen Görür, "Birincisi 1912'de Şarköy'de Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu üzerinde deprem var, 1999'da Kocaeli'de deprem var. İkisinin ortası Marmara Denizi. Sismik bir boşluk oluştu. Bu sismik boşluk matematiksel olarak muhakkak dolacak. Yani muhakkak burayı bir deprem dolduracak.

En son deprem de bu fay üzerinde 1766 yılında. Ortalama 250 senede bir deprem üretiyor. 250'ye 1766 daha koyarsanız bugünlere gelirsiniz ve nitekim yapılan bilimsel araştırmalar, Marmara'da 30 yıl içerisinde depremin olma olasılığını bugün revize rakamı yüzde 47 olarak öngörüyor. Yüzde 47 şaka değil. Yazı-turayı yüzde 50 ile atıyorsun. Yani böyle bir tehlikeyle karşı karşıyayız" dedi. (Haber Merkezi)

Gündem Haberleri