Kısa Dalga - İstanbul Valiliği, son 1,5 ayda 37 kişinin sahte alkolden öldüğünü açıkladı. Son bir yıldaki denetimlerde ise 287 bin 758 litre alkollü sıvı, 14 bin 701 dolu alkollü içki şişesi ele geçirildiği belirtildi.
2 milyon 662 bin lira ceza, 14 tutuklama
İstanbul Valiliği'nin konuya ilişkin açıklaması şöyle:
"2024 yılı içerisinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğümüzce yapılan çalışmalarda; 1.002 işyerinde denetim gerçekleştirilmiş, 287 bin 758 litre alkollü sıvı 14 bin 701 dolu alkollü içki şişesi, 853.460 alkollü içki yapımında kullanılan bandrol ve etiket, bunların yanında kaçak/sahte alkollü içki imal ve satışında kullanılan çok sayıda yan ürün (kapüşon, boş şişe, aroma, kit, huni, hortum vs.) ele geçirilmiştir.
32 işletmeye toplamda 2 milyon 662 bin 52 TL idari ceza uygulanmıştır. 01 Kasım 2024 tarihinden günümüze kadar sahte alkol kullanımına bağlı olarak; 73 şahıs zehirlenmiş ve bu şahıslardan; 37 şahıs hayatını kaybetmiş, 17 şahsın tedavisi devam etmekte, 23 şahıs ise taburcu edilmiştir.
Alkol zehirlenmesine bağlı olaylarla ile ilgili yapılan çalışmalarda; vatandaşlarımıza sahte alkol temin eden ve zehirlenmelerine sebep olan 36 şüpheli şahıs ile ilgili işlemlere başlanılmış, 36 şüpheli şahsın 14 ü tutuklanmış, 8 şahıs hakkında adli kontrol hükümleri uygulanmış, 14 şahıs ise serbest bırakılmıştır."
Vergiler ve yüksek fiyatlar sahte alkole ilgiyi artırıyor
Türkiye'de sahte alkol kullanımının artmasının başlıca nedenleri arasında, alkollü içecekler üzerindeki yüksek vergiler ve buna bağlı olarak artan fiyatlar bulunuyor. Özellikle, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) nedeniyle alkollü içki fiyatlarının yılda iki kez arttığı belirtiliyor. Bu durum, bazı tüketicilerin daha ucuz alternatifler arayışına yönelmesine ve yasa dışı üretilen sahte içkileri tercih etmelerine yol açıyor.
Sahte içki üretiminde kullanılan metil alkol (metanol), son derece toksik ve düşük dozlarda bile ölümcül olabiliyor. Metil alkol zehirlenmesi, baş ağrısı, baş dönmesi, görme bozuklukları ve körlük gibi ciddi sağlık sorunlarına da yol açabiliyor.
(Haber Merkezi)