Sinan Ateş suikastında eski vekil Kılavuz ve ülkü ocakları başkanına takipsizlik

Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili ayrılan dosyada tüm şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verildi. Ayşe Ateş, "Bu kararla birlikte Sinan Ateş’in neden katledildiği, katledilmesi talimatını kimlerin verdiği gibi sorular cevapsız kaldı" dedi.

Kısa Dalga - Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili ayrılan dosyada tüm şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verildi.

Ateş soruşturmasında aralarında Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, eski MHP Mersin Milletvekili ve eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz'un da aralarında olduğu 17 kişinin dosyası ayrılmıştı. Bu soruşturmanın akıbetiyle, cinayetinin neden işlendiğine dair gizemi aydınlatması bekleniyordu.

Savcılık delil bulamamış!

Şüpheliler Ali Kadir Sarıkaya, Cengiz Tekin, Damla Yüce, Dilek Bilgin, Emin Uzunlar, Erol İnce, Gülşen Kurt, Havva Köktürk, Murat Kurt, Mustafa Kemal Aygün, Ahmet Yiğit Yıldırım, Naim Güneş, Olcay Kılavuz, Tayfun Balaban, Ömer Şanlı ve Veli Küçük Erturan hakkındaki takipsizlik kararında, şüpheliler hakkında adam öldürmeye iştirak suçu kapsamında soruşturma başlatılmış ise de haklarında kamu davası açılan diğer şüphelilerle birlikte hareket edip suça katıldıklarına ve suçun icra hareketini gerçekleştirdiklerine ilişkin somut delil bulunamadığı belirtildi.

Şüpheli Olcay Kılavuz'un ayrıca suçluyu kayırma suçunu işlediğine ilişkin kamu davası açılmasını gerektirir somut suç şüphesini gösterir delil bulunmadığı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği aktarıldı.

Şüpheli Ahmet Keçik hakkında 6136 sayılı yasaya muhalefet ve silahla ateş etme, Selman Bozkurt ve Aytaç Ataç hakkında silahla ateş atme suçundan soruşturma yürütülmüş ise de suçların yasal unsurlarının oluşmadığı aktarılan kararda, şüpheli Mustafa Ensar Aykal hakkında daha önce toplu halde, iştirak halinde tasarlayarak adam öldürmeye yardım ve kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme ve yayma suçlarından kamu davalarının açıldığı, bu dosya kapsamında soruşturmayı gerektirir suç unsuru eylem bulunmadığı kaydedildi.

Şüpheli Serdar Öktem hakkında ise daha önce "Toplu Halde, İştirak Halinde, Tasarlayarak Kasten Öldürme (Yardım Eden)" suçundan kamu davası açıldığı, mevcut dosya kapsamında soruşturmayı gerektirir suç unsuru eylem bulunmadığının anlaşıldığı, şüpheli Eray Özyağcı hakkında müştekiler Cengiz Akkaya, Salih Avcı, Nuri Özmen ve Mustafa Erdoğan'a yönelik "mala zarar verme suçu" yönünden somut olayda suçun yasal unsurlarının oluşmadığından da kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği ifade edildi.

Sinan Ateş cinayeti davasında yargılanan sanıklar Serdar Öktem ve Mustafa Ensar Aykal hakkındaki dava dosyası "cep telefonlarının ABD'ye yazı yazılarak incelenmesi" gerekçesiyle ana davadan ayrılmıştı.

'Neden katledildiği, talimatını kimlerin verdiği gibi sorular cevapsız kaldı'

Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"Kamuoyuna duyurulur:

Az önce elime ulaşan yargı kararına göre iddianame hazırlanmasını beklediğimiz ikinci soruşturma dosyasındaki bütün sanıklar hakkında takipsizlik kararı verildi.

Bu kararla birlikte Sinan Ateş’in neden katledildiği, katledilmesi talimatını kimlerin verdiği gibi sorular cevapsız kaldı.

Elleri kanlı azmettiricilere normal hayatları hediye edilirken bana ve iki kızıma bir ömür boyu ölüm tehdidi altında yaşamak layık görüldü.

Buradan Sayın Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’a seslenmek istiyorum:

Sayın Cumhurbaşkanı’m bana tahsis ettiğiniz iki yakın silahlı korumanın artık bir anlamı kalmamıştır. Sinan Ateş’i makamınızın bir kilometre ötesinde katlettirenler bu saatten sonra aldıkları bu cesaretle Ayşe Ateş’e ve iki kız çocuğuna neler yapmazlar. Değil iki koruma, bir orduyu yanımıza verseniz onları durduramazsınız.

Ben ve kızlarım önce yüce Allah’a, sonra aziz milletimizin vicdanına, şefkatine ve iyiliğine sığınıyoruz."

Ne olmuştu?

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş, 30 Aralık 2022 tarihinde Ankara'nın Çukurambar semtinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Yanında bulunan arkadaşı Selman Bozkurt ise omzundan yaralandı.

Soruşturma kapsamında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 22 şüpheli hakkında "tasarlayarak öldürme" ve "öldürmeye teşebbüs" suçlarından iddianame hazırlandı ve bu iddianame Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Bu şüpheliler arasında tetikçi olduğu iddia edilen Eray Özyağcı, cinayeti organize etmekle suçlanan Doğukan Çep, eski Ülkü Ocakları yöneticileri Tolgahan Demirbaş ve Emre Yüksel ile avukat Serdar Öktem ve bazı polis memurları vardı.

Toplamda 39 kişi hakkında işlem yapıldı, aralarında Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım'ın da bulunduğu 17 kişi hakkındaki soruşturma ayrıldı. Bu kişiler hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

Cinayetin ardından, Tolgahan Demirbaş'ın dönemin MHP Milletvekili Olcay Kılavuz'un evinde yakalandığına dair iddialar ortaya atıldı. Ancak polis tutanaklarında Demirbaş'ın Bağlıca Mahallesi'nde bir araçta gözaltına alındığı belirtildi. Bu tutanakların sahte olduğu iddiasıyla, Sinan Ateş'in ailesinin avukatı Şeyda Şahin tarafından İçişleri Bakanlığı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'ne suç duyurusunda bulunuldu.

Davada, Ekim 2024'te karar verilmiştir. Bu davada tetikçi Eray Özyağcı, Doğukan Çep, Tolgahan Demirbaş, Vedat Balkaya ve Suat Kurt'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Gündem Haberleri