Kısa Dalga - Amasya'da son yıllarda içki ruhsatlı işletmelerin Valilik tarafından kapatılmasına SOL Parti tepki gösterdi.
SOL Parti Amasya'dan yapılan açıklamada Amasya Valiliği'ne "yaşam tarzına müdahale edilmemesi" yönünde çağrı yapıldı.
BirGün’ün aktardığına göre, SOL Parti’den yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:
"Son günlerde sosyal medya, yerel ve ulusal basınında yer alan haberlere göre Amasyamızın ilk akla gelen turistik mekanı başta olmak üzere alkollü mekanlar keyfi bir şekilde Amasya Valiliği tarafından kapatılıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bitlis’te ‘Yasakların, baskıların, yokluk ve yoksullukların olduğu o eski günler artık bir daha gelmemek üzere tamamen geride kalmıştır’ konuşmasının üzerinden henüz 24 saat geçmişken, Amasya’da içkili mekanların ard ardına kapatılması siyasal islamcı iktidarın gerçek yüzüdür.
Yüzyıllardır hoşgörünün, farklı kültürlerin birbirinin yaşam tarzına karışmadan birlikte yaşadığı, turizm odaklarından olan kentimizdeki içkili mekan yasakları kabul edilemez. Bu uygulamalar yaşam tarzına müdahale ve laiklik karşıtı bir adımlardır. Daha önce de içkili mekanları ruhsatlarının iptal edilmesi yeni ruhsat verilmemesi asıl niyetin ne olduğunu göstermektedir. Amasya Sol Parti il örgütü olarak konunun takipçisi olacağımızı belirtiyor Amasya valisini bu uygulamalara son vermeye çağırıyoruz."
Ne olmuştu?
Artı Gerçek’ten Mehmet Menekşe’nin dün yayımlanan haberine göre, Amasya'da turizmciler son yıllarda içki ruhsatı alamamaktan ve içkili işletmelerin bir bir kapanmasından şikayetçi. Turizmciler Amasya Valisi Yılmaz Doruk'un tutumunu eleştirirken, geçtiğimiz hafta TÜGVA, İHH, Ensar Vakfı gibi iktidara yakın dernek ve vakıfların da aralarında bulunduğu Gönüllü Kuruluşlar Birliği (GÖKBİR) yaptığı açıklamayla içkili işletmelerin kapatılmasını istedi. Açıklamada, içkili mekanların "Amasya'nın manevi atmosferine zarar verdiği" savunuldu.
70 yıllık simge restoran da kapanıyor
Kentte son yıllarda birçok tekel bayii ruhsat alamazken, içkili hizmet veren Grand Pasha, Strabon Bar gibi turistik tesislerin ruhsatları iptal edildi. Yalıboyu’nda bulunan Avukatlar Evi'ne de içki ruhsatı verilmedi. Bunun son örneği de 70 yıldır hizmet veren, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası Ali Kaya Restoran oldu. Mülkiyeti İl Özel İdaresi'ne ait Ali Kaya Restoran’ın kira sözleşmesi 13 Nisan'da doldu. Valilik, içkili bir restoran olan Ali Kaya Restoran'ın sözleşmesini yenilemedi. İşletmenin talebi doğrultusunda sözleşme 120 gün uzatıldı. Sürenin 13 Ağustosta dolmasının ardından restorana tahliye yazısı gönderildi.
Amasya Turizm Derneği Başkanı Emre Mısırlı, Amasya'da son yıllarda çok sayıda içkili işletmenin kapatıldığına dikkat çekerek M"İçki içiliyor diye geçtiğimiz yıllarda Şehir Kulübü, Taşhan Otel ve Restoran'ın kapısına kilit vuruldu. Grand Pasha, Strabon Restoran kapatılarak yasaklar ivme kazandı. Turizmin kalbi olan İçeri Şehir’e trafik yasağı getirilerek insanların giriş çıkışları engellendi. Şimdi Valilik, 70 yıl bu şehre hizmet etmiş, adeta kentle bütünleşmiş, adını yurt dışına taşımış Ali Kaya’nın kira sözleşmesini yenilemiyor ve kapatılmasını istiyor. Ali Kaya bir Amasya markasıdır. Orası sadece bir lokanta değil, şehrin turizm merkezidir. Orayı yıkmak sadece bir restoranı kapatmak anlamına gelmez, turizm damarını kesmek anlamına gelir. Hiç kimsenin bu kadim şehre bu şekilde kötülük yapmaya hakkı yok. Kamuoyunun sesine kulak verilerek alınan karar gözden geçirilmeli ve bu tutumdan derhal vazgeçilmeli. Sanayisi olmayan, hedefini turizm olarak belirlemiş Amasya’da dile getirilmeyen içki yasağı adı altında turizmin batırılmasını kimler ve neden istiyor?" diye konuştu. (Haber Merkezi)