Spectrum House Düşünce ve Araştırma Merkezi, Kürt Meselesi ile ilgili Algılar ve Siyasal Eğilimler araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Araştırma 25 Kasım - 3 Aralık tarihleri arasında, 18 yaş ve üzeri 2 bin 028 katılımcı ile 26 ilde gerçekleştirildi.
Katılımcıların yüzde 58,5’i, Devlet Bahçeli'nin Abdullah Öcalan hakkında söylediği “terörün bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın, gelsin TBMM'de DEM Grup Toplantısı'nda konuşsun” söylemini yanlış bulduklarını belirtti.
Katılımcıların yüzde 53’ü yeni bir anayasanın gerekli olduğunu düşünüyor.
Katılımcıların, “Kürt meselesinin çözümünde Kürtleri temsilen kiminle görüşmeler yapılmalıdır?” sorusuna verdikleri yanıtlarda, halk ve STK'lar yüzde 25 ile en yüksek oranda ölçülmüştür. Diğer yanıtlar ise sırasıyla Kürt liderler yüzde 18,9, tüm siyasi partiler yüzde 14,3 ve DEM Parti %5,4 olarak belirlenmiştir.
Kürt meselesinin çözümünde üçüncü taraf/arabulucu rolü ile ilgili algılara bakıldığında, katılımcıların yüzde 70,8’inin herhangi bir taraf veya arabulucunun rolünü işaret etmediği tespit edilmiştir.
Katılımcıların, “ana muhalefet partisi CHP’nin Kürt meselesinin çözümüne yönelik politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna verdikleri yanıtlara bakıldığında, yalnızca %16,2’sinin “yeterli” yanıtını verdiği, %70,9’unun ise “yetersiz” ve “CHP’nin herhangi bir politikası yok” yanıtlarını vermiştir.
Katılımcıların, “Kürt meselesini hangi parti çözer?” sorusuna verdikleri yanıtlarda, AKP yüzde 39 ile en yüksek oranı alırken, CHP yüzde 26,8, MHP yüzde 9,8 ve DEM Parti yüzde 8,4 olarak sıralanmıştır.
Ayrıca, katılımcıların yaklaşık yarısı, iktidar bloku (AK Parti-MHP) partilerinin Kürt meselesinin
çözümünde daha etkin olacağına inanmaktadır.
Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 59,3’ü, Kürt meselesinin Türkiye için önemli bir sorun olduğunu belirtmiştir.
Araştırma sonucunda katılımcıların bu Pazar seçim olsa oy verecekleri partiler incelendiğinde, CHP yüzde 32,4 ile en yüksek oranı alırken, hemen ardından AKP %31,3 oranıyla ikinci sırada yer almıştır. DEM Parti, yüzde 10,5, MHP yüzde 7,1, İYİ Parti yüzde 4,5 ve Zafer Partisi yüzde 4,3
oranlarında destek bulmuştur.
Diğer partiler arasında YRP yüzde 3,6, Anahtar Parti yüzde 2,1 ve TİP ise yüzde 1,3 oranında oy desteği elde etmiştir.